Investigation of Immunohistochemical Localization of Oxytocin Receptor in Diabetic and Non-Diabetic Mouse Heart
Serkan Arıcı
Prof. Dr. Seyit Ali BİNGÖL
Bu çalışmada, diyabetik ve non-diyabetik fare kalp dokusunda oksitosin reseptörünün (OTR) immunohistokimyasal lokalizasyonunun incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışmada 18 adet Balb-c cinsi ergin (8-12 haftalık) erkek fare; kontrol, sham ve diyabet grubu olarak belirlenmiştir. Diyabet grubu intraperitoneal (i.p.) enjeksiyonla streptozotosin (STZ) verilerek oluşturulmuştur. Sham grubuna ise i.p. yolla sodyum sitrat çözeltisi uygulanmıştır. Kontrol grubundaki hayvanlara ise herhangi bir uygulama yapılmamıştır. STZ uygulandıktan 30 gün sonra farelere eter anestezi altında servikal dislokasyon yapılarak kalp dokuları alınmıştır. Alınan her bir kalp dokusu düşey olarak ikiye bölünerek rutin histolojik işlemlerden geçirilerek parafinde bloklanıp kesitler alınmıştır. Alınan kesitler histolojik olarak incenlenmek üzere Hematoksilen Eosin (H&E), Crossman’ın üçlü boyaması ve Periyodik Asit Schiff (PAS) yapıldı. Oksitosin reseptörünün (OTR) immunoreaktivitesi Avidin-Biotin-Peroksidaz kompleks (ABC) metodu uygulanarak belirlenmiştir. Müdahale sonrasında, grupların canlı ağırlıkları, kan glikoz seviyesi, doku ağırlıkları ve kalp doku örneklerinde oksitosin reseptörünün immunohistokimyasal lokalizasyonu ve dokunun histolojik yapısı karşılaştırılmıştır. Kalp dokusunun ağırlıkları gruplar arasında karşılaştırıldığında istatistiksel düzeyde anlamlı bir fark yoktur (p>0.05). Histolojik incelemeler sonucunda diyabet grubunda diğer gruplara kıyasla kalbin miyokard bölgesindeki hücrelerde daha fazla dejenerasyon olduğu tespit edildi. İmmunohistokimyasal incelemeler sonucunda, sham ve kontrol grupları arasında OTR’nin immunoreaktivite seviyesi açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark yoktur. Diyabet grubunda diğer gruplara kıyasla OTR’nin immunoreaktivite seviyesi hücre membranı, sitoplazma ve purkinje hücrelerinde istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha az iken endotel ve kapiller alanlarda fark saptanmamıştır. Bu çalışma sonuçları oksitosin reseptörü, diyabet ve kalp dokusu arasında önemli bir ilişkinin olduğunu göstermiştir. Sonuç olarak, diyabetin oksitosin reseptörü vasıtasıyla kardiovasküler sistem üzerinde etkili olabilec eği düşünülmektedir (p<0.05).
Diyabet,İmmünohistokimya,Kalp,Oksitosin,Oksitosin Reseptörü
Dergi Adı Dicle Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi