Determination of Malondialdehyde, Nitric Oxide, Reduced Glutathione, Sialic Acid and Ceruloplasmin Levels in Sheep Liver Tissue With Hydatic Cyst
Şemistan Kızıltepe
Iğdır Üniversitesi, Türkiye
Çağlar Okulmuş
Prof. Dr. Oğuz MERHAN
Doç. Dr. Neriman MOR
Erdoğan Uzlu
Balıkesir Üniversitesi, Türkiye
Kistik ekinokokkoz, dünya çapında insan ve hayvan sağlığına ciddi bir tehdit oluşturan yaygın bir helmint-zoonozdur. Genellikle semptomsuz bir klinik seyir göstermesine rağmen, birçok doku ve organizmada hasara ve biyokimyasal değişikliklere neden olduğu bildirilmiştir. Bu çalışmanın amacı, kistik ekinokokkoz etkisi altındaki koyun karaciğer dokusunda nitrik oksit (NO), indirgenmiş glutatyon (GSH), malondialdehit (MDA), seruloplazmin (Cp) ve toplam sialik asit (TSA) konsantrasyonlarını araştırmaktı. Çalışma, Iğdır bölgesinde kesimhaneye getirilen 4-5 yaş arası koyunlar üzerinde gerçekleştirildi. Karaciğerler, ölümden sonra kistik ekinokokkoz ve kistik yapılar için incelendi. Protoskol eksisi pozitif çıkan koyun karaciğer dokuları "enfekte grubu" olarak adlandırıldı, lezyon olmayan sağlıklı koyun karaciğer dokuları ise "kontrol grubu" olarak atanmıştır. Sonuçlar, enfekte grubun NO, MDA, Cp ve TSA seviyelerinin kontrol grubuna göre önemli ölçüde yüksek olduğunu gösterdi (p<0.05), buna karşın GSH seviyelerinin önemli ölçüde düşük olduğunu ortaya koydu (p<0.05). Bu bulgular, kistik ekinokokkozun koyunlarda iltihaplanma, oksidatif stres ve doku hasarı mekanizmalarıyla yakından ilişkili olduğunu göstermektedir. Ayrıca, çalışmamız kistik ekinokokkozun karaciğer dokusundaki oksidatif yanıtını anlamamıza ve hastalığın patogenezi hakkındaki anlayışımızı artırmamıza yardımcı olmaktadır.
İnflamasyon,Kistik Ekinokokkozis,Oksidatif Stres,Koyun
Dergi Adı Kocatepe Vet J.
Makale Dili İngilizce
Basım Tarihi 03-2024