img
Elazığ'da Açık Olarak Satılan Çiğ Sütlerin Bazı Kalite Parametrelerinin İncelenmesi   
Yazarlar
Müzeyyen AKGÖL
FIRAT ÜNİVERSİTESİ
Selçuk ALAN
T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI
Gülsüm ÖKSÜZTEPE
FIRAT ÜNİVERSİTESİ
Özet
Bu çalışmada Elazığ'da satılan 75 adet çiğ inek sütünde toplam mezofilik aerob, toplam psikrofilik aerob, koliform, Enterobacteriaceae, Staphylococcus-Micrococcus, maya-küf, fekal streptokoklar, LLP, laktik streptokoklar, E. coli ve koagulaz pozitif S. aureus, pH, resazurin ve fosfataz testleri, asitlik (% laktik asit), kuru madde, kül, milkana cihazı ile yağ, yağsız kuru madde, özgülağırlık, protein, donma noktası ve somatik hücre sayımları yapıldı. Ayrıca hile amaçlı olarak katılması muhtemel karbonat, salisilik asit, formol, potasyum bikromat, hidrojen peroksit, borik asit analizleri ve antibiyotik aranması için de fermantasyon testi uygulandı. Sonuç olarak incelenen çiğ süt örneklerinin tamamının toplam mezofilik aerob bakteri sayısı bakımından inek sütü (çiğ) - TS 1018'de belirtilen kriterlere uymadığı görüldü. Ayrıca 26 (%34.67) örnekte E. coli, 25 (%33.33) örnekte kogulaz pozitif S. aureus saptandı. İncelenen 15 (%20) örneğin kuru madde, pH asitlik değeri (%laktik asit), yağsız kuru madde, özgül ağırlık, karbonat, salisilik asit; 100 (%100) örneğin ise tamamının donma noktası analizleri bakımından limitlere uymadığı görüldü. Hem insan sağlığının korunması hem de teknolojiye uygun ürünlerin yapımı için özellikle açıkta satılan sokak sütlerinin denetimlerinin sıklıkla yapılması halk sağlığının korunması adına oldukça önem arz etmektedir.
Anahtar Kelimeler
Makale Türü Özgün Makale
Makale Alt Türü Ulusal alan endekslerinde (TR Dizin, ULAKBİM) yayımlanan tam makale
Dergi Adı Fırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Veteriner Dergisi
Dergi ISSN 1308-9323
Dergi Tarandığı Indeksler
Makale Dili Türkçe
Basım Tarihi 10-2023
Cilt No 37
Sayı 3
Sayfalar 209 / 216
BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları
Atıf Sayıları
Google Scholar 1

Paylaş