img
Elazığ'da Tüketime Sunulan Kokoreçlerin Mikrobiyolojik Kalitesi   
Yazarlar
Müzeyyen AKGÖL
FIRAT ÜNİVERSİTESİ
Selçuk ALAN
T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI
Gülsüm ÖKSÜZTEPE
FIRAT ÜNİVERSİTESİ
Özet
Elazığ ili merkezde satışını yapan 3 farklı lokantadan 96 (48 adet pişmiş sade 48 adet ise pişmiş baharatlı) adet kokoreç örneği toplandı. Pişmiş sade ve pişmiş baharatlı kokoreçlerde ortalama olarak sırasıyla toplam mezofilik aerob 3.92, 4.03, toplam psikrofilik aerob 3.12, 3.38, koliformlar 2.04, 2.49, Enterobacteriaceae 2.22, 2.81, Staphylococcus-Micrococcus'lar 1.65, 2.04, maya-küf 1.16, 2.10, fekal streptokoklar 1.67, 2.00, Lactobacillus Leuconostoc Pediococcus 3.06, 3.48 log10kob/g ve pH ise 6.38, 6.27 olarak tespit edildi. Pişmiş sade kokoreçlerde E. coli ortalama olarak 1.13 log10kob/g düzeyinde 10 (%20.83) örnekte 1.0-1.99 log10kob/g arasında sayıldı ve Hiçbir örnekte Staph. aureus ve Cl. perfringens tespit edilmedi. Pişmiş baharatlı kokoreç örneklerinde koagulaz pozitif Staph. aureus sayısının 1.36 log10kob/mL seviyesinde 10 (%20.83) örnekte 1.0-1.99 log10kob/g arasında olduğu belirlendi. Pişmiş baharatlı kokoreç örneklerinin hiç birinde E. coli ve Cl. perfringens'e rastlanılmadı. Sonuç olarak incelenen tüm kokoreç örneklerinin mikrobiyolojik kalitelerinin düşük seviyede olduğu arzu edilmeyen mikroorganizmalarla kontamine olduğu ve insan sağlığı bakımından potansiyel bir risk oluşturabileceği kanaatine varıldı.
Anahtar Kelimeler
Kokoreç,mikrobiyolojik kalite,halk sağlığı
Makale Türü Özgün Makale
Makale Alt Türü Ulusal alan endekslerinde (TR Dizin, ULAKBİM) yayımlanan tam makale
Dergi Adı Fırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Veteriner Dergisi
Dergi ISSN 1308-9323
Makale Dili Türkçe
Basım Tarihi 07-2023
Cilt No 37
Sayı 2
Sayfalar 114 / 121
BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları
Atıf Sayıları

Paylaş