img
Şavak Taze Beyaz Peynirlerde Listeria monocytogenes veSalmonella spp. Varlığının Araştırılması   
Yazarlar
Gökçe BİLGEHAN
FIRAT ÜNİVERSİTESİ, Türkiye
Gülsüm ÖKSÜZTEPE
FIRAT ÜNİVERSİTESİ, Türkiye
Gökhan İNCİLİ
FIRAT ÜNİVERSİTESİ, Türkiye
Müzeyyen AKGÖL
FIRAT ÜNİVERSİTESİ, Türkiye
Selçuk ALAN
T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI, Türkiye
Özet
Günümüzde gıda kaynaklı patojenler önemli halk sağlığı problemlerine neden olmaya devametmektedir. Bu çalışmada 100 adet Elazığ ili 50 adet Kovancılar ilçesi ve 50 adedi de Tunceli ilimerkezden olmak üzere toplam 200 adet Şavak taze beyaz peynir örneğinde Listeriamonocytogenes ve Salmonella spp. varlığının belirlenmesi amaçlandı. Elazığ ili merkezdentoplanan 100 peynir örneğinin 6 (%6)'sının, Kovancılar ilçesi merkezden toplanan 50 peynirörneğinin 5 (%10)'inin, Tunceli ili merkezden toplanan 50 peynir örneğinin 6 (%12)'sınınL. monocytogenes ile kontamine olduğu belirlendi. Elazığ ili merkezden toplanan 100 örneğin 9(%9)'unda, Kovancılar ilçesi merkezden toplanan 50 örneğin 6 (%12)'sında ve Tunceli ilimerkezden toplanan 50 örneğin 7 (%14)'sinde Salmonella spp. tespit edildi.Bu çalışma sonuçları Şavak taze beyaz peynirlerin gıda güvenliği ve halk sağlığı açısından önemliolan L. monocytogenes ve Salmonella spp. patojenleri ile kontamine olduğunu göstermektedir.Çiftlikten sofraya gıda güvenliği konseptine uygun olarak çiğ sütlerin pastörize edilmesi, üretimzinciri boyunca gerekli tüm hijyenik tedbirlerin alınması ve iyi üretim proseslerine uyulması bupatojenlerden kaynaklanabilecek halk sağlığı risklerinin azaltılmasında önemli olacaktır.
Anahtar Kelimeler
Makale Türü Özgün Makale
Makale Alt Türü Ulusal alan endekslerinde (TR Dizin, ULAKBİM) yayımlanan tam makale
Dergi Adı Fırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Veteriner Dergisi
Dergi ISSN 1308-9323
Makale Dili Türkçe
Basım Tarihi 02-2021
Cilt No 35
Sayı 3
Sayfalar 131 / 135
BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları
Atıf Sayıları
Google Scholar 1

Paylaş