Mesleki Eğitime Yönelik Memnuniyet Ölçeği: Geçerlik ve Güvenirlik Çalışması
Doç. Dr. Murat KORUCUK
Dr. Öğr. Üyesi Ömer CENGİZ
Bu çalışmada meslek yüksekokulunda öğrenim gören öğrencilerin mesleki eğitim derslerine yönelik memnuniyet düzeylerini belirleyebilecek, geçerliği ve güvenirliği sınanmış bir ölçek geliştirilmesi amaçlanmıştır. Araştırma 2022-2023 eğitim-öğretim yılında 562 (3 araştırma grubu) öğrenci ile yürütülmüştür. Ön uygulama sonucunda elde edilen yapının doğrulanabilmesi amacıyla DFA, ölçüt geçerliğinin denetlenebilmesi için ölçek alt boyutlarında ilişki analizi ve güvenirlik analizleri yapılarak Mesleki Eğitime Yönelik Memnuniyet Ölçeği-MEYMÖ’ye son hali verilmiştir. Analizler sonucunda MEYMÖ’nün Meslek Eğitmeni, Öğrenme Ortamı ve Eğitim Süreci boyutlarından oluştuğu ve bu boyutların açıkladığı varyans yükünün sırasıyla 16.99, 13.66 ve 11.26 (Toplam=41.91) olduğu belirlenmiştir. Yapılan DFA’da ulaşılan uyum indeks verileri referans değerleri karşılamıştır (χ2/D.F.=2.221, TLI=.920, RMSEA=.058, RMR=.047, CFI=.927, GFI=.877, AGFI=.853). Hem ön hem de son uygulamada belirlenen iç tutarlılık katsayısı/iki yarı test verileri ölçek güvenilirliğinin yüksek olduğunu ortaya koymuştur. Bu sonuçlardan hareketle MEYMÖ’nün geçerliği ve güvenirliği sınanmış bir ölçek olduğu ifade edilebilir.
Memnuniyet,mesleki eğitim,ölçek geliştirme
Dergi Adı Bayburt Eğitim Fakültesi Dergisi