Buzağılarda Probiyotik ve Mannan-Oligosakkarit Kullanımının Performans, Hastalık, Yaşama Oranı ve Karlılık Üzerine Etkisi
Dr. Öğr. Üyesi Mehmet KÜÇÜKOFLAZ
Berrin Kocaoğlu Güçlü
Erciyes Üniversitesi, Türkiye
Veli Özbek
Savaş Sarıözkan
Erciyes Üniversitesi, Türkiye
Araştırma buzağılara probiyotik (EM-Etkin Mikroorganizmalar) ve mannan-oligosakkarit (MOS)’in ayrı ayrı veya birlikte verilmesinin canlı ağırlık artışı (CAA), yem tüketimi (YT), yemden yararlanma (YY) gibi büyüme parametreleri, vücut ölçüleri, hastalık ve yaşama oranı ile buzağı yetiştirme maliyetlerine etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Çalışmada 76 baş (38 baş Holstein ve 38 baş Simmental, 38 adet erkek, 38 adet dişi, 7±3 günlük yaşlı, 38±2 kg CA) buzağı, her grupta 19 buzağı olacak şekilde bir kontrol ve 3 deneme grubu olmak üzere 4 gruba ayrıldı. Deneme grubunda bulunan buzağılara kontrol grubundan farklı olarak 10 ml EM, 5 g MOS veya 10 ml EM+5 g MOS süte katılarak verildi. Çalışma sonunda süt emme döneminde buzağılara EM, MOS veya EM+MOS verilmesinin canlı ağırlık (CA), CAA, kuru madde tüketimi (KMT), YY, vücut ölçüleri ve hastalık oranı ile ekonomik göstergeleri (toplam maliyet, toplam gelir ve net kar) önemli oranda etkilemediği belirlendi (p>0.05). Sonuç olarak, tercih edilecek alternatif yem katkı maddeleri hem hayvan performansını iyileştirecek hem de işletme ekonomisine katkı sunacak nitelikte olmalıdır.
Dergi Adı Van Veterinary Journal
Basım Tarihi 03-2024