THE HELMAND RIVER WATER DISPUTE BETWEEN IRAN AND AFGHANISTAN: HISTORICAL BACKGROUND, POTENTIAL RISKS AND PROPOSED SOLUTIONS
Dr. Öğr. Üyesi Damla KOCATEPE
Hilmend Nehri’ndeki suyun tahsisine yönelik anlaşmazlık İran ile Afganistan arasında uzun yıllardan beri devam etmektedir. Atılan çeşitli adımlara ve 1973’te yapılan anlaşmaya rağmen henüz çözülemeyen sorun, özellikle kurak dönemlerde iki ülke arasında gerginlik yaratmaktadır. Hazırlanan çalışmada tarihsel ve stratejik analizler yapılarak nehir suyunun neden bu kadar önemli olduğu ve neden hala çözülemediği sorularına cevap aranmaktadır. Ancak bundan da öte sorunun çözümsüz kalması durumunda ortaya çıkabilecek potansiyel riskleri ortaya koymak ve çözüme yönelik öneriler sunmak bu çalışmanın esas odak noktasını ve dolayısıyla amacını oluşturmaktadır. Bu bağlamda çalışmada, Claudia W. Sadoff and David Grey tarafından dört başlık altında kategorize edilen fayda-paylaşım teorisi üzerinden birtakım somut öneriler sunularak çözüme yönelik alternatif bir bakış açısı oluşturulmaya çalışılmaktadır. Bu çalışma su sorununun devam etmesi durumunda her iki ülkede ancak özellikle İran’da hem iç hem de bölgesel dengeleri etkileyebilecek güvenlik eksenli birtakım gelişmelerin ortaya çıkabileceğini iddia etmektedir.
Hilmend Nehri,Sınıraşan Sular,Iran,Afganistan,Sistan ve Belucistan
Dergi Adı KAFKAS ÜNİVERSİTESİ İKTİSADİ ve İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ DERGİSİ