img
img
Günümüz Sanatında Süreç - Mekan Bağlamında Bir Olgu Olarak Yemek   
Yazarlar (1)
Dr. Öğr. Üyesi İpek ŞENEL ÖZAYTEN Dr. Öğr. Üyesi İpek ŞENEL ÖZAYTEN
Kafkas Üniversitesi, Türkiye
Devamını Göster
Özet
Günümüzde sanatçılar mekânsal deneyim, malzeme kullanımı ve sanatsal öneri sunma bağlamında izleyici ile iletişim kurabildiği bir ortamda, kendi yörüngesini belirlemektedir. Görme olduğu kadar tatma, koklama, dokunma, işitme duyumuzu da harekete geçiren enstalasyon (yerleştirme), performans gibi mekânsal yaklaşımlar, geleneksel sanat üretim ve sunum pratiklerinde görülen, sadece görsel açıdan oluşan / oluşturulan eski mekân algısından çok farklıdır. Özellikle ilişkisel sanat argümanları olan dialog, etkileşim, işbirliği, katılım yoluyla sanatçılar, geleneksel olmayan malzeme yaklaşımıyla oluşan ve izleyiciye ‘çerçeve’yle ya da bir alanla sınırlı olmayan bir ortam sunmaktadır. Gündelik hayat pratiklerinden olan yemek, sanatta süreç ve mekân dinamiklerini içinde barındıran bir olgu olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu çalışmada günlük hayattan bir kesit olan yemeğin sanatta mekânsal bir form olarak algılanmasını sağlayan Daniel Spoerri “Tableau-Piège / Masa” (1963), Rirkrit Tiravanija “Untitled / İsimsiz” (1992), Mürteza Fidan ve Stüdyosu “Ambivalans Sofra” (2006) adlı çağdaş sanat örneklerine yer verilip bu örneklerdeki temel ihtiyaç olan yemek üretimi / sunumu üzerinden değerlendirme yapılacaktır. Sanatsal üretim ve sergileme mekânındaki görünüm ile sanatçının çalışmasındaki yemek teması; biçimsel amaçları, uygulamaları ve malzeme tercihleri arasındaki ilişkilerle birlikte incelenecektir. Çalışmanın sonuç ve bulgular kısmında örneklerden yola çıkarak ilişkisel estetik ve yemek olgusu üzerinden benzerlikler ve farklılıklar değerlendirilecektir.
Anahtar Kelimeler
Yemek | Eat Art | İlişkisel sanat | Enstalasyon | Performans
Makale Türü Açık Erişim Özgün Makale
Makale Alt Türü Ulusal alan endekslerinde (TR Dizin, ULAKBİM) yayınlanan tam makale
Dergi Adı Kafkas Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi
Dergi ISSN 1307-5500
Dergi Tarandığı Indeksler TR DİZİN
Makale Dili Türkçe
Basım Tarihi 06-2024
Sayı 33
Sayfalar 227 / 240
Doi Numarası 10.56597/kausbed.1375098
Makale Linki https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/3471023
BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları
Atıf Sayıları
Günümüz Sanatında Süreç - Mekan Bağlamında Bir Olgu Olarak Yemek

Paylaş