İneklerde beta karoten E vitamini uygulamasıyla kombine edilen Ovsynch ve Cosynch senkronizasyon programlarının gebelik oranı üzerine etkisi
Prof. Dr. Cihan KAÇAR
Prof. Dr. Nadide Nabil KAMİLOĞLU
Ömer Uçar
Atatürk Üniversitesi, Türkiye
Prof. Dr. Umut Çağın ARI
Şükrü Metin Pancarcı
Balıkesir Üniversitesi, Türkiye
Örsan Güngör
Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi, Türkiye
Özet Sunulan çalışmanın amacı, ineklerde P-karoten+Vitamin E (Dalmavital®) uygulamasıyla kombine edilen Ovsynch ve Cosynch senkronizasyon programları yardımıyla suni tohumlama sonrası gebelik oranını artırmaktır. Değişik ırk ve yaşlardaki toplam 225 baş inek 4 deneme grubuna ayrıldı: "P-karoten+Vitamin E+Ovsynch" (Grup I, n=81), "P-karoten+ Vitamin E+Cosynch" (Grup II, n=45), "Ovsynch" (Grup III, n=60) ve "Cosynch" (Grup IV, n=39). Tüm ineklerde prematüre östrus oranı (Grup l'de en yüksek, %18.5; p<0.001) toplam %9.3 (21/225) idi ve bu 21 baş inek sonraki P-karoten düzeyi ve gebelik oranı yönünden dikkate alınmadı. Geriye kalan toplam 204 baş inek değerlendirildiğinde, Grup I (n=66) ve ll'deki (n=44) gebelik oranları (sırasıyla %25.8 ve %34.1), Grup III (n=57) ve IV'teki (n=37) oranlara (sırasıyla %17.5 ve %21.6) göre nispeten (p>0.05) daha yüksekti. Buna karşın, gebelik durumlarına bakılmaksızın ve özellikle PGF2a enjeksiyonu öncesi, Grup I ve ll'deki plazma p-karoten düzeyleri (43.7±34.8 ile 64.9±47.2 jag/dl arası), Grup III ve IV'teki düzeylere (18.1 ±1.3 ile 19.9±5.9 ju.g/dl arası) göre önemli ölçüde (p<0.001) daha yüksekti. Sonuç olarak, ineklerde P-karoten+ Vitamin E uygulamasıyla kombine edilen Ovsynch ve Cosynch senkronizasyon programlarının suni tohumlama sonrası gebelik oranlarını nispeten artırdığı, dolayısıyla P-karoten+Vitamin E ile senkronizasyon protokolüne destek uygulamasının postpartum dönemde yüksek yavru verimi yönünden, sınırlı düzeyde de olsa, faydalı olabileceği kanısına varıldı.
beta-karoten,E vitamini,inek,eş zamanlama,suni tohumlama,GnRH,gebelik
Bildiri Türü Tebliğ/Bildiri
Bildiri Alt Türü Poster Olarak Sergilenen Tebliğ (Ulusal Kongre/Sempozyum)
Bildiri Niteliği Alanında Hakemli Ulusal Kongre/Sempozyum