Üreme mevsimi dışındaki Tuj ırkı koyunlarda testosteron antikoru ile beta karoten ve E vitamini uygulamalarının çoğul gebelik ve MDA Malondialdehit üzerine etkisi
Prof. Dr. Cihan KAÇAR
Prof. Dr. Nadide Nabil KAMİLOĞLU
Kutlay Gürbulak
Erciyes Üniversitesi, Türkiye
Şükrü Metin Pancarcı
Balıkesir Üniversitesi, Türkiye
Örsan Güngör
Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi, Türkiye
Kazım Güvenç
İstanbul Üniversitesi, Türkiye
Erdal Saban
Özet Bu çalışmada üreme mevsimi dışında bulunan Tuj ırkı koyunlarda Testosteron antikoru, (3-karoten ve E vitamini uygulamaları ile çoğul gebeliğin artırılması ve MDA (Maiondialdehit) düzeylerinin azaltılması amaçlanmıştır. Testosteron antikoru kastre edilmiş Tuj ırkı bir koçtan elde edildi. Çalışma 29 adet koyunda 3 grup halinde yapıldı. Grup l'deki koyunlara (n=10) vaginal süngerlerin uygulanmasından 1 hafta önce testosteron antikoru, (3-karoten ve E vitamini uygulandı. Grup ll'deki (n=9) koyunlara testosteron antikoru uygulandı. Grup lll'deki (n=10) koyunlar ise kontrol grubunu oluşturdu. Koyunlardaki östrus oranları; I. Gruptaki koyunlarda %90.0, II. Gruptaki koyunlarda %88.9 ve III. Gruptaki koyunlarda %100.0 olarak belirlendi. Gebelik oranları ise Grup I, II ve lll'de sırasıyla %40.0, %33.3 ve %50.0 oranında belirlendi. Grup I ve Grup ll'deki koyunlarda çoğul gebelik elde edilirken kontrol grubu koyunlarda çoğul gebelik elde edilmedi. Gebe ve gebe olmayan tüm koyunlarda vaginal sünger uygulamasından 28 gün sonra plazma MDA düzeylerinin arttığı belirlendi ancak gruplar arasında istatistiksel olarak önemli bir fark tespit edilmedi (P>0.05). Sonuç olarak testosteron antikoru, (3-karoten ve E vitamini uygulamasının çoğul gebelik görülme oranında artışa neden olduğu görüldü.
koyun ırkları,malondialdehit,beta-karoten,E vitamini,testosteron,gebelik oranları,eş zamanlama,Tuj,koyun,antikor
Bildiri Türü Tebliğ/Bildiri
Bildiri Alt Türü Poster Olarak Sergilenen Tebliğ (Ulusal Kongre/Sempozyum)
Bildiri Niteliği Alanında Hakemli Ulusal Kongre/Sempozyum