Production of low protein products used in treatment of congenital metabolic diseases: A pilot study in the stage of experimental animals
Ülkemizde doğumsal metabolik hastalık sıklığı nadir değildir. Örneğin fenilketonüri sıklığı 1/4500’dir. Klasik fenilketonüri birkaraciğer enzimi olan fenilalanin hidroksilaz enzimi eksikliği sonucu oluşur. Tedavi edilmezse en ciddi klinik bulgusu zekâ geriliğidir.Erken ve etkin tedavi ile hastalık bulguları önlenebilir. Temel tedavi düşük proteinli ve düşük fenilalaninli tıbbi besinler kullanılanbeslenme tedavisidir. Düşük proteinli ürünü oluşturmak için whey’den protein çöktürme veya aminoasit uzaklaştırma yöntemleri,izole soya proteinine veya whey proteinine serbest aminoasitler, vitaminler ve mineraller ekleme yöntemi kullanılabilir. Çalışmamızdason yöntemi tercih ettik. Ürünün yeterli besin öğeleri içerdiğini besin analizi ile gösterdik. Fenilalanin açısından tüketiminin güvenlisınırlarda olduğunu deney hayvanlarında gösterdik. Ürünü geliştirip insanlarda kullanıma uygun hale getirmek için çalışmaya devamedilmesi gerekmektedir.
zihinsel gerilik,terapötik beslenme,deneysel diyetler,düşük proteinli ürünler,doğumsal anomaliler,fenilketonüri,doğumsal metabolik anomaliler,üretim
Makale Alt Türü Uluslararası alan indekslerindeki dergilerde yayımlanan tam makale
Dergi Adı KAFKAS ÜNİVERSİTESİ VETERİNER FAKÜLTESİ DERGİSİ
Dergi Tarandığı Indeksler