Tokat merkez ve köylerinde 13-15 yaş okul çocuklarında pulmoner semptomlar ve allerjik rinit sıklığı: Risk faktörleri ve hijyen hipotezinin değerlendirilmesi.
Giriş: Bu çalışmada Tokat’ta şehir merkezi ve köyde yaşayan 13-15 yaş okul çocuklarında, astım, allerjik rinit ve kronik bronşit prevalansının belirlenmesi, ev içi olası risk faktörlerinin ve evde yaşayan kardeş sayısının allerjik hastalıklar prevalans değerlerine etkisi incelenerek hijyen hipotezinin sorgulanması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışma Tokat il merkezi ve köylerinde 13-15 yaş grubu okul çocuklarında yapılmıştır. Anketimizde ISAAC (International Study of Asthma and Allergy in Childhood) faz I soruları kullanılmış ve ek olarak kronik bronşit semptomları ve allerjik hastalıkların ortaya çıkmasında rol oynayabilecek ev içi risk faktörleri sorgulanmıştır. Bulgular: Çalışmaya 880 (%81)’i şehir merkezinden, 210 (%19)’u köyden olmak üzere 1090 çocuk dahil edildi. Tüm popülasyonda hayat boyu hışıltı %17, son 12 ayda hışıltı %10.4 bulundu ve her iki semptomda şehirde yaşayan öğrencilerde anlamlı olarak daha sık gözlendi. Doktor tanılı astım ise %17.8 idi, yaşanan bölge ve cinsiyet açısından fark yoktu. Kronik bronşit %25.6 oranında saptandı, şehirde ve kızlarda anlamlı olarak daha sık bulundu. Doktor tanılı allerjik rinit tüm popülasyonda %10.4 olarak saptandı ve köyde yaşayan çocuklarda anlamlı olarak daha sıktı (%16). Cinsiyet, evde büyük kardeş olması, kardeşlerin aynı odayı paylaşması, evde hayvan beslenmesi gibi faktörlerin hışıltı, astım ve allerjik rinit için risk oluşturmadığı tespit edildi. Ailesel atopinin allerjik rinit için, evde sigara içilmesinin şehirde yaşayan çocuklarda son 12 aydaki hışıltı için risk faktörü olduğu gözlendi. Oda zemini üzerinde halı olması şehirde yaşayan çocuklarda hem hışıltı, hem de doktor tanılı astım riskini anlamlı olarak artırıyordu. Sonuç: Tokat’ta 13-15 yaş grubunda hışıltı, astım ve allerjik rinit prevalansı Karadeniz’e kıyısı olan şehirlerde yapılan çalışmalarla uyumluluk göstermektedir. Allerjik rinitin köyde anlamlı olarak daha sık görülmesi, evde büyük kardeş olması ve aynı odanın paylaşılması gibi faktörlerin allerjik hastalıklar açısından koruyucu bulunmaması hijyen hipotezi ile çelişkili bulunmuştur. Bu bulgular allerjik hastalıkları ortaya çıkaran genetik yapı çevre etkileşiminde henüz bilinmeyen farklı faktörlerin de rol oynayabileceğini düşündürmektedir.
Makale Alt Türü Uluslararası alan indekslerindeki dergilerde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Asthma Allergy Immunology/Astim Allerji Immunoloji
Dergi Tarandığı Indeksler