Çocukta İki Taraflı Böbrek Taşının Nadir Bir Nedeni: D Vitamini İntoksikasyonu (A rare Cause of Bilateral Kidney Stone in A Child: D Vitamin Intoxication)
D vitamini kullanılmasının potansiyel yan etkileri iyi bilinmektedir. D vitamini aşırı doz kullanımı barsaklarda aşırı kalsiyum emilimine neden olarak hiperkalsemi, yumuşak dokularda ve böbrekte kalsiyum birikimine bağlı olarak nefrokalsinozise yol açabilmektedir. Bu olguda aşırı doz D vitamini alımına bağlı D vitamini intoksikasyonu ve nefrokalsinozis tanısı alan bir hasta sunulmuştur. D vitamini intoksikasyonundan ve komplikasyonlarından kaçınılması için ilaç dozu dikkatli hesaplanmalı ve hasta yakınları bilgilendirilmelidir.
Makale Alt Türü Uluslararası alan indekslerindeki dergilerde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi
Dergi Tarandığı Indeksler