19. YÜZYILDA OSMANLI TARIMINDAKİ DÖNÜŞÜMÜN YEREL BASINDAN İZLENMESİ: TUNA VİLAYET GAZETESİ ÖRNEĞİ
Dr. Öğr. Üyesi Cüneyt İPTEŞ
Sanayi devrimi öncesinde ülke ekonomilerinin tarım sektörü ağırlıklı yapısı Osmanlı Devleti’nde de mevcuttur. Buna göre klasik dönemde ülke ekonomisinin esas belirleyicisi tarım sektörüdür. Osmanlı tarım sektöründe çift-hane ve tımar sistemi, mahalli ve ayni nitelikleriyle, üretimde devamlılığın sağlanmasında, vergi gelirlerinin elde edilmesinde ve askeri giderlerin karşılanmasında aracı olmuştur. Osmanlı Devleti klasik dönemine ait bu kurumsal yapı Avrupalı devletlerin ekonomik, sosyal ve askeri alanlarda elde ettiği yenilikler sonrasında değişmeye başlamıştır. Tuna Vilayeti Osmanlı Devleti’nde yenileşme akımının şahit olunduğu ilk yerlerdendir. Araştırmamızda bu gelişmeler Tuna Vilayetinin yazılı basını olan Tuna Vilayet Gazetesi ile incelenecektir. Tarım sektörü özelinde aktarılacak haberler dönüşüm hamlelerini yansıtmasının yanında dönemin özelliklerini de içermektedir. Bu kapsamda tarımsal arazilerde mülkiyet anlayışı değişmiş, tarımda ticarileşme ve makineleşme yaşanmıştır. Memleket sandıkları tarımsal kredi mekanizmasını düzenlemek amacıyla kurulmuştur. Aşar vergisinin tahsil yöntemi mevcut şartlara göre yeniden düzenlenmiştir. Hayvancılık alanında ise hayvan hastalıkları konusu öne çıkmaktadır.
Dergi Adı KAFKAS ÜNİVERSİTESİ İKTİSADİ ve İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ DERGİSİ
Dergi ISSN 1309 – 4289