img
Lactic Flora of Local Foods Produced in Kars Region   
Yazarlar
Prof. Dr. Çiğdem SEZER Prof. Dr. Çiğdem SEZER
Kafkas Üniversitesi, Türkiye
Prof. Dr. Özgür ÇELEBİ Prof. Dr. Özgür ÇELEBİ
Kafkas Üniversitesi, Türkiye
Prof. Dr. Nebahat BİLGE Prof. Dr. Nebahat BİLGE
Kafkas Üniversitesi, Türkiye
Prof. Dr. Leyla VATANSEVER Prof. Dr. Leyla VATANSEVER
Kafkas Üniversitesi, Türkiye
Berna Duman Aydın
Türkiye
Özet
Bu çalışmada Kars ve yöresinde geleneksel yöntemler ile üretilen yöresel fermente gıdaların doğal laktik asit bakteri florası araştırılarak bu laktik mikrofloranın tanımlanması ve elde edilen doğal suşlardan bir laktik asit bakterileri kültür koleksiyonu oluşturulması amaçlanmıştır. Bu amaçla Kars il merkezi ve bağlı ilçelerinde olmak üzere toplam 80 farklı noktadan 3700 adet örnek toplanmıştır. Toplanan 3700 adet geleneksel gıda örneğinden toplam 9160 adet izolat elde edilmiştir. Kültürel yöntemler ile yapılan temel identifikasyon testleri sonucunda 9160 adet izolattan 3846’sı (%41.9) laktik asit bakterisi olarak belirlenmiş olup bunlardan da 1249’u kültüre edilememiştir. Toplam 3700 adet örnekten kültürel ve genetik yöntemler ile 2597 adet laktik asit bakterisi izole edilmiştir. Meralarda açık havada taze otla beslenen hayvanlardan yayla döneminde iken alınan süt ve et ile yapılan bu geleneksel ürünlerde laktik flora oldukça zengin bulunmuştur. Bu geleneksel ürünlerin yapımında ticari starter kültür kullanılmamakta, çiğ sütte ve çiğ ette bulunan doğal floradan yararlanılmaktadır. Toplanan gıda örneklerinde probiyotik olarak da bilinen laktik asit bakterilerinin identifiye edilmiş olması bu fermente gıdaların beslenme açısından yöre halkı için önemini ortaya koymaktadır.
Anahtar Kelimeler
Makale Türü Özgün Makale
Makale Alt Türü Ulusal alan endekslerinde (TR Dizin, ULAKBİM) yayımlanan tam makale
Dergi Adı Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi
Dergi ISSN 1306-6137
Dergi Tarandığı Indeksler TR DİZİN
Makale Dili İngilizce
Basım Tarihi 10-2021
Cilt No 16
Sayı 2
Sayfalar 133 / 140
Doi Numarası 10.17094/ataunivbd.819839
Makale Linki http://dx.doi.org/10.17094/ataunivbd.819839
BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları
Atıf Sayıları
Lactic Flora of Local Foods Produced in Kars Region

Paylaş