Murat Gülmez
Abamüslüm Güven
Berna Duman
Prof. Dr. Çiğdem SEZER
Bu çalışmada, sorbitoi negatif ve sefiksim-tellurite dirençli tipik suşlar arasından şüpheli Escherichia coli 0157 suşlarının izolasyonu için bir ayırıcı katı besiyeri araştırıldı. Bu amaç için, 8 referans suş kolonisine paralel olarak gıda örneklerine (beyaz peynir, çiğ süt ve kıyma) ait sefiksim-tellurit (CT) içeren sorbitoi MacConkey (CT-SMAC) besiyeri yüzeyinden seçilen 1130 şüpheli koloni ayırıcı katı besiyerine transfer edildi. Şalisin (S), ramnoz (R), sellobiyoz (C) hem ayrı ayrı, hem de üçü birlikte MUG ile kombine edilerek test edildi. SRC ve MUG içeren ve dıştan çizimle 25 numaralı bölmeye ayrılan ayırıcı katı besiyeri (SRC-MUG-SMAC) plaklarının (100 x 15 mm) 42 °C'de 6 saat inkübasyonundan sonra, 1130 susun sadece 47 (% 4,15)'sinin tipik E. Coli O157 özelliği gösterdiği gözlendi. Violet red bile lactose agar (VL) aynı tarzda kullanıldığında ise 1130 susun sadece 16 (% 1,41)'sı tipik özellik gösterdi. Bu prosedürde ileri identifikasyon için başka bir biyokimyasal teste ihtiyaç duyulmadı. Koloni seçim aşamasında SRC-MUG-SMAC katı besiyerinin kullanılmasının ilk izolasyon katı besiyerlerine bu şekerlerin ve MUG'un katılmasına kıyasla daha ayırıcı olduğu görüldü. Sonuç olarak, şüpheli E. coli 0157 identiftkasyonunda MUG ile birlikte susun fermente edemediği 3 veya daha fazla şeker içeren bir ayırıcı agar plağı kullanmanın hızlı, kolay, kesin ve göreceli olarak ucuz olması nedeniyle özellikle rutin tarama laboratuarları için ideal olduğu görüldü.
sellobioz,agar,sorbitol,ramnoz,koyun,soy,Escherichia coli,salisin
Makale Alt Türü SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Turkish Journal of Veterinary and Animal Sciences
Dergi Tarandığı Indeksler SCI-Expanded