Yazarlar |
Prof. Dr. Çiğdem SEZER
Kafkas Üniversitesi, Türkiye |
Prof. Dr. Metin ÖĞÜN
Kafkas Üniversitesi, Türkiye |
Aysel Güven
Kafkas Üniversitesi, Türkiye |
Özet |
Bu çalışmada farklı firmalara ait 15 adet salam ve 11 adet sosis örneğinin kalıntı nitrat ve nitrit düzeyleri ile yağ içerikleri araştırılmıştır. Salam ve sosis örneklerinde yağ oranlarının %5-26 arasında değiştiği ve bu değerler ile standartların verdiği limitlere uygun olduğu belirlenmiştir. İncelenen örneklerde en yüksek ve en düşük nitrat değerleri 98-453 mg/kg arasında değişirken nitrit için bu aralık 92–532 mg/kg olmuştur. Araştırma sonucu örneklerin 9 tanesinin (%34.6) Türk Gıda Kodeksi’nde izin verilen limitlerden daha fazla kalıntı nitrat içerdiği tespit edilirken, 25 tanesinin (%96) limitlerden fazla kalıntı nitrit içerdiği belirlenmiştir. Halk sağlığı açısından risk oluşturabilecek bu ürünlerin düzenli ve detaylı incelenmesi oldukça önemlidir. |
Anahtar Kelimeler |
Makale Türü | Özgün Makale |
Makale Alt Türü | SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan tam makale |
Dergi Adı | Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi |
Dergi ISSN | 1300-6045 |
Dergi Tarandığı Indeksler | SCI-Expanded |
Makale Dili | İngilizce |
Basım Tarihi | 01-2013 |
Cilt No | 19 |
Sayı | 1 |
Sayfalar | 69 / 72 |
Makale Linki | http://vetdergi.kafkas.edu.tr/extdocs/2013_1/69-72.pdf |