Karsta satışa sunulan süzme balların kalite niteliklerinin araştırılması
Berna Duman Aydın
Prof. Dr. Çiğdem SEZER
Prof. Dr. Nebahat BİLGE
Bu çalışmada, Kars İli piyasasında perakende satışa sunulan ballar, Türk Standartları (TS 3036) ve Türk Gıda Kodeksi Bal Tebliğine uygunluk bakımından incelenmiştir. Yürütülen analizler sonucunda test edilen 20 örnekten 10'unun ticari glukoz içermesinden, 13'ünün diyastaz sayısı ve Tinin de sahip olduğu Hidroksimetil Furfurol değerinden dolayı uygun özellik taşımadıkları kanaatine varılmıştır. Bunun yanında, örneklerden 19'unun pH değeri, 4'ünün invert şeker ve 4'ünün de sakkaroz miktarının standart ölçütlerinde bildirilen limitlerin dışında olduğu belirlenmiştir. Ayrıca 3 örnekte stafilokok sayısı 1x102 kob/g'dan daha yüksek saptanmıştır. Sonuç olarak analize alınan balların hiçbirinin test edilen parametreler yönünden, kıstas alınan standartlara uygun olmadığı görüldü.
bal,Kars,standardizasyon,kalite kontrolü,gıda kalitesi,kimyasal analizler,mikrobiyolojik kalite,fizikokimyasal özellikler
Makale Alt Türü SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi