Investigation of bacteriocin production capability of lactic acid bacteria isolated from foods
Prof. Dr. Çiğdem SEZER
Abamüslüm Güven
Bu çalışmada, gıdalardan bakteriyosinojenik laktik asit bakterilerinin (LAB) izolasyonu amaçlanmıştır. Gıdalardan izole edilen toplam 12700 LAB’nin antimikrobiyel etkisi test edilmiştir. Bu izolatlardan sadece 601 adedi çalışmada kullanılan indikatör suşlara karşı antimikrobiyel etki göstermiştir. LAB’nin ürettiği laktik asitin ve hidrojen peroksitin güçlü antimikrobiyel etkisi göz önüne alındığında bu etkinin ortadan kaldırılması için katalaz ilavesiyle birlikte ortam nötrlendiğinde antimikrobiyel etkisini sürdüren sadece 35 izolat olduğu belirlenmiştir. İzolatların etkisi proteolitik enzimlerin varlığında kaybolmuştur. Üretilen antimikrobiyel etkili metabolitlerin gıda üretim ve muhafaza sıcaklıklarında ve geniş pH (pH 2-12) aralığında aktivitelerini sürdürdükleri gözlenmiştir. Kaşar peynirinden izole edilen Lactococcus lactis ssp. lactis suşunun ürettiği bakteriyosin kısmi olarak saflaştırılarak tanımlanmaya çalışılmıştır. İzole edilen bakteriyosinojenik suşların Gram-negatif ve Gram-pozitif indikator mikroorganizmalara karşı oldukça güçlü antimikrobiyel etkiye sahip olduğu belirlenmiştir. Bakteriyosinojenik LAB ve/veya onların bakteriyosinleri gıda kaynaklı patojenlerden özellikle Listeria monocytogenes’in inhibisyonu için doğal bir katkı maddesi olarak kullanılabilir.
kaşar peyniri,antimikrobiyal özellikler,bakteriyosin,laktik asit bakterileri,Listeria monocytogenes,gıda kaynaklı patojenler,katalaz
Makale Alt Türü SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi