img
Investigation of bacteriocin production capability of lactic acid bacteria isolated from foods   
Yazarlar
 Çiğdem SEZER Çiğdem SEZER
Kafkas Üniversitesi, Türkiye
Abamüslüm Güven
Kafkas Üniversitesi, Türkiye
Özet
Bu çalışmada, gıdalardan bakteriyosinojenik laktik asit bakterilerinin (LAB) izolasyonu amaçlanmıştır. Gıdalardan izole edilen toplam 12700 LAB’nin antimikrobiyel etkisi test edilmiştir. Bu izolatlardan sadece 601 adedi çalışmada kullanılan indikatör suşlara karşı antimikrobiyel etki göstermiştir. LAB’nin ürettiği laktik asitin ve hidrojen peroksitin güçlü antimikrobiyel etkisi göz önüne alındığında bu etkinin ortadan kaldırılması için katalaz ilavesiyle birlikte ortam nötrlendiğinde antimikrobiyel etkisini sürdüren sadece 35 izolat olduğu belirlenmiştir. İzolatların etkisi proteolitik enzimlerin varlığında kaybolmuştur. Üretilen antimikrobiyel etkili metabolitlerin gıda üretim ve muhafaza sıcaklıklarında ve geniş pH (pH 2-12) aralığında aktivitelerini sürdürdükleri gözlenmiştir. Kaşar peynirinden izole edilen Lactococcus lactis ssp. lactis suşunun ürettiği bakteriyosin kısmi olarak saflaştırılarak tanımlanmaya çalışılmıştır. İzole edilen bakteriyosinojenik suşların Gram-negatif ve Gram-pozitif indikator mikroorganizmalara karşı oldukça güçlü antimikrobiyel etkiye sahip olduğu belirlenmiştir. Bakteriyosinojenik LAB ve/veya onların bakteriyosinleri gıda kaynaklı patojenlerden özellikle Listeria monocytogenes’in inhibisyonu için doğal bir katkı maddesi olarak kullanılabilir.
Anahtar Kelimeler
Makale Türü Özgün Makale
Makale Alt Türü SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi
Dergi ISSN 1300-6045
Dergi Tarandığı Indeksler SCI-Expanded
Makale Dili İngilizce
Basım Tarihi 12-2009
Cilt No 15
Sayı 1
Sayfalar 45 / 50
Makale Linki http://vetdergi.kafkas.edu.tr/extdocs/2009_1/45_50.pdf
BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları
Atıf Sayıları
TRDizin 5

Paylaş