Chantal Mouffe’un Agonistik Demokrasi Kuramına Eleştirel Bir Bakış
Doç. Dr. Adem ÇELİK
Chantal Mouffe, liberal demokrasinintoplulaştırıcı (aggregative) ve müzakereci(deliberative) demokrasi modellerini ekonomik veetik kavramlardan hareket ettiği, siyasalı kuranantagonizmaları kavrayamadığı için eleştirir. Bumodeller yerine agonistik ya da radikal demokrasiolarak adlandırılan bir model önerir. Bu modelin,antagonizmaları ehlileştirip agonizmayadönüştüreceğini iddia eder. Bunun için, liberaldemokrasinin özgürlük ve eşitlik gibi etik-politikilkelerini agonistik çekişmenin ön koşulu halinegetirir. Modern demokrasinin kurucu unsuru olarakçoğulculuğu görmesine rağmen, çoğulculuğu liberaldemokratik ilkeleri benimseyenlerle sınırlandırır. Busınırın meşru olabilmesinin koşulu, belirli ahlakiilkelere ve normlara atıf yapmaktır. Diğer bir ifadeile liberal demokratik ilkeleri sadece siyasal değilaynı zamanda ahlaki ilkeler olarak kavramaktır. Budurumda, agonistik demokrasi modeli müzakerecibir çerçeveye yaklaşmaktadır. Bu makale,Mouffe’un agonistik demokrasi kuramı ilemüzakereci kuramın uzlaşabilir modeller olduğunuve Mouffe’un iki kuram arasındaki farkı abarttığınısavunmaktadır.
Dergi Adı Kafkas Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi
Basım Tarihi 12-2019