Yazarlar |
Murat Gülmez
Türkiye |
Abamüslüm Güven
Kafkas Üniversitesi, Türkiye |
Prof. Dr. Çiğdem SEZER
Kafkas Üniversitesi, Türkiye |
Berna Duman
Türkiye |
Özet |
Bu araştırmada Kars ve Ankara illerinden temin edilen toplam 100 adet ayran örneği kimyasal ve mikrobiyolojik olarak incelendi. Tuz oranı tüm örneklerde standardın üzerinde bulundu. İncelenen örneklerin asillik ve yağ değerleri standartlar dahilindeydi. Toplam kuru madde miktarı sadece ev yapımı ayranlarda düşük bulundu. Mikrobiyolojik ve kimyasal bakımdam ambalajlı ayranlar ev yapımı ayranlardan daha kaliteli bulundu. Koliform grubu bakteri ve maya-küf sayıları standardın üzerinde bu'undu. Ankara ilinde satışa sunulan ayranların daha iyi kalitede oldukları, ancak her iki ilde de üretilen ayranların halk sağlığı bakımından risk oluşturabileceği ve kalitenin artırılması gerektiği sonucuna varıldı. |
Anahtar Kelimeler |
Makale Türü | Özgün Makale |
Makale Alt Türü | Diğer hakemli ulusal dergilerde yayımlanan tam makale |
Dergi Adı | Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi |
Makale Dili | İngilizce |
Basım Tarihi | 01-2003 |
Cilt No | 9 |
Sayı | 1 |
Sayfalar | 49 / 52 |
Makale Linki | http://vetdergi.kafkas.edu.tr/extdocs/9_1/49_52.pdf |