img
Evaluation of Microbiological and Chemical Quality of Ayran Samples Marketed in Kars and Ankara Cities in Turkey   
Yazarlar
Murat Gülmez
Türkiye
Abamüslüm Güven
Kafkas Üniversitesi, Türkiye
Prof. Dr. Çiğdem SEZER
Kafkas Üniversitesi, Türkiye
Berna Duman
Türkiye
Özet
Bu araştırmada Kars ve Ankara illerinden temin edilen toplam 100 adet ayran örneği kimyasal ve mikrobiyolojik olarak incelendi. Tuz oranı tüm örneklerde standardın üzerinde bulundu. İncelenen örneklerin asillik ve yağ değerleri standartlar dahilindeydi. Toplam kuru madde miktarı sadece ev yapımı ayranlarda düşük bulundu. Mikrobiyolojik ve kimyasal bakımdam ambalajlı ayranlar ev yapımı ayranlardan daha kaliteli bulundu. Koliform grubu bakteri ve maya-küf sayıları standardın üzerinde bu'undu. Ankara ilinde satışa sunulan ayranların daha iyi kalitede oldukları, ancak her iki ilde de üretilen ayranların halk sağlığı bakımından risk oluşturabileceği ve kalitenin artırılması gerektiği sonucuna varıldı.
Anahtar Kelimeler
microbiological quality,salt,fat,coliform bacteria,microbiology,total solids,milk products,acidity,yeasts,moulds,chemical properties,Kars,ayran,microbial contamination,Ankara
Makale Türü Özgün Makale
Makale Alt Türü Diğer hakemli ulusal dergilerde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi
Makale Dili İngilizce
Basım Tarihi 01-2003
Cilt No 9
Sayı 1
Sayfalar 49 / 52
Makale Linki http://vetdergi.kafkas.edu.tr/extdocs/9_1/49_52.pdf
BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları
Atıf Sayıları
TRDizin 6

Paylaş