img
Kars İlinde Satışa Sunulan Çiğ Süt ve Taze Beyaz Peynirlerin Koliform Grubu Bakteri E coli ve E coli O157 H7 Yönünde İncelenmesi   
Yazarlar
Ethem Baz
Erciyes Üniversitesi, Türkiye
Murat Gülmez
Türkiye
Abamüslüm Güven
Kafkas Üniversitesi, Türkiye
Prof. Dr. Çiğdem SEZER
Kafkas Üniversitesi, Türkiye
Berna Duman
Türkiye
Özet
Toplam 200 adet örnek (100 adet çiğ süt ve 100 adet taze beyaz peynir) Kars ili perakende satış yerlerinden rutin satın alma işlemi sonucunda temin edilerek incelendi. İncelenen çiğ süt ve peynir örneklerinin tamamından koliform grubu bakteri izole edilirken süt örneklerinin % 96'sından, peynir örneklerinin ise yine tamamından E. coli izole edildi. Örneklerin hiçbirinde E. coli 0157'ye rastlanmadı. Yüksek sayıda koliform grubu bakteri ve E. coli içermesi nedeniyle incelenen peynir ve çiğ süt örneklerinin halk sağlığı açısından risk oluşturabileceği sonucuna varıldı.
Anahtar Kelimeler
halk sağlığı,Kars,mikrobiyal bulaşıklık,çiğ süt,Escherichia coli O157:H7,Escherichia coli,koliform bakterileri,beyaz peynir
Makale Türü Özgün Makale
Makale Alt Türü Diğer hakemli ulusal dergilerde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi
Makale Dili Türkçe
Basım Tarihi 01-2003
Cilt No 9
Sayı 2
Sayfalar 165 / 167
Makale Linki http://vetdergi.kafkas.edu.tr/extdocs/9_2/165_167.pdf
BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları
Atıf Sayıları
TRDizin 6

Paylaş