Yazarlar |
Ethem Baz
Erciyes Üniversitesi, Türkiye |
Murat Gülmez
Türkiye |
Abamüslüm Güven
Kafkas Üniversitesi, Türkiye |
Prof. Dr. Çiğdem SEZER
Kafkas Üniversitesi, Türkiye |
Berna Duman
Türkiye |
Özet |
Toplam 200 adet örnek (100 adet çiğ süt ve 100 adet taze beyaz peynir) Kars ili perakende satış yerlerinden rutin satın alma işlemi sonucunda temin edilerek incelendi. İncelenen çiğ süt ve peynir örneklerinin tamamından koliform grubu bakteri izole edilirken süt örneklerinin % 96'sından, peynir örneklerinin ise yine tamamından E. coli izole edildi. Örneklerin hiçbirinde E. coli 0157'ye rastlanmadı. Yüksek sayıda koliform grubu bakteri ve E. coli içermesi nedeniyle incelenen peynir ve çiğ süt örneklerinin halk sağlığı açısından risk oluşturabileceği sonucuna varıldı. |
Anahtar Kelimeler |
Makale Türü | Özgün Makale |
Makale Alt Türü | Diğer hakemli ulusal dergilerde yayımlanan tam makale |
Dergi Adı | Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi |
Makale Dili | Türkçe |
Basım Tarihi | 01-2003 |
Cilt No | 9 |
Sayı | 2 |
Sayfalar | 165 / 167 |
Makale Linki | http://vetdergi.kafkas.edu.tr/extdocs/9_2/165_167.pdf |