Yazarlar |
Murat Gülmez
Türkiye |
Prof. Dr. Nebahat BİLGE
Kafkas Üniversitesi, Türkiye |
Abamüslüm Güven
Kafkas Üniversitesi, Türkiye |
Ethem Baz
Erciyes Üniversitesi, Türkiye |
Prof. Dr. Çiğdem SEZER
Kafkas Üniversitesi, Türkiye |
Berna Duman
Türkiye |
Özet |
Bu araştırmada Kars ili perakende satış yerlerinden alınan 50 adet kaşar peyniri örneği incelendi. Örneklerin hiçbirinin etiket taşımadığı ve fiziksel özelliklerinin standart olmadığı gözlendi. Yapılan analizler sonucunda, örneklerin tamamının maya ve küfleri, 3 (% 6)'ünün koliform grubu mikroorganizmaları 10^2 kob/g'dan daha yüksek düzeyde içerdiği, 1 (% 2)'inin ise E. coli ile kontamine olduğu ve bu halleriyle Türk Standartları Enstitüsü "Kaşar Peyniri" standardına uymadıkları belirlendi. Ancak örneklerin hiçbirinde S. aureus saptanamadı. Yürütülen kimyasal testler sonunda, örneklerin 46 (% 92)'sının rutubet düzeyinin % 40'in üzerinde olması, 19 (% 38)'unun ise kuru maddedeki tuz oranının % 7'den yüksek olması nedeniyle söz konusu standarda uymadığı görüldü. Bunun yanında, tüm örneklerin laktik asit cinsinden titrasyon asilliği derecesinin ortalama % 2.32 olması ile maya-küf sayısının ortalama 3.8x10^8 kob/g gibi yüksek değerde bulunması arasında bir ilişkinin olabileceği ve bu durumun da örneklerin satış yerlerinde doğal atmosfer koşullarında muhafaza edilmesi ile olabileceği varsayıldı. Sonuç olarak, Kars ilinde üretilen kaşar peynirlerinin toplam kalitesinin geliştirilmesi yönündeki çalışmaların artırılması gerektiği kanaatine varıldı. |
Anahtar Kelimeler |
Makale Türü | Özgün Makale |
Makale Alt Türü | Diğer hakemli ulusal dergilerde yayımlanan tam makale |
Dergi Adı | Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi |
Makale Dili | Türkçe |
Basım Tarihi | 01-2004 |
Cilt No | 10 |
Sayı | 2 |
Sayfalar | 183 / 188 |
Makale Linki | http://vetdergi.kafkas.edu.tr/extdocs/10_2/183_188.pdf |