img
Kars ta Satışa Sunulan Peynir Mayalarının Bazı Fiziksel Kimyasal ve Mikrobiyolojik Özellikleri   
Yazarlar
Murat Gülmez
Türkiye
Prof. Dr. Nebahat BİLGE
Kafkas Üniversitesi, Türkiye
Abamüslüm Güven
Kafkas Üniversitesi, Türkiye
Ethem Baz
Erciyes Üniversitesi, Türkiye
Prof. Dr. Leyla VATANSEVER
Kafkas Üniversitesi, Türkiye
Berna Duman
Türkiye
Prof. Dr. Çiğdem SEZER
Kafkas Üniversitesi, Türkiye
Özet
Bu araştırmada, 5 farklı firma tarafından 12 değişik marka adı altında satışa sunulan 15 adet peynir mayası, Kars ili perakende satış yerlerinden alınarak bazı fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik özellikleri yönünden incelenmiştir. Rastgele seçilmiş olmakla birlikte tamamının mikrobiyel kökenli olduğu gözlenen örneklerin, etiket bilgilerinin Türk Peynir Mayası Standardı'na göre yetersiz olduğu, maya kuvvetlerinin etiket bilgilerinde belirtilenden oldukça yüksek olduğu, 2 örneğin ise gerek tuz içeriği gerekse mikrobiyolojik kriterler bakımından ilgili standarda uymadığı saptanmıştır. Sonuç olarak, Kars ilinde satışa sunulan peynir mayalarının kalite kontrollerinin her zamankinden daha sıklıkla yapılmasının gereği ortaya konmuştur.
Anahtar Kelimeler
kimyasal özellikler,peynir yapımı,Kars,kalite kontrolü,peynir starteri,mikrobiyolojik kalite,fiziksel özellikler
Makale Türü Özgün Makale
Makale Alt Türü Diğer hakemli ulusal dergilerde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi
Makale Dili Türkçe
Basım Tarihi 01-2004
Cilt No 10
Sayı 2
Sayfalar 189 / 194
Makale Linki http://vetdergi.kafkas.edu.tr/extdocs/10_2/189_194.pdf
BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları
Atıf Sayıları
TRDizin 1

Paylaş