img
Lokantalarda Tüketime Sunulan Bazı Gıdaların ve İçme Sularının Mikrobiyolojik Kaliteleri   
Yazarlar
Murat Gülmez
Türkiye
Prof. Dr. Çiğdem SEZER Prof. Dr. Çiğdem SEZER
Kafkas Üniversitesi, Türkiye
Berna Duman
Türkiye
Prof. Dr. Leyla VATANSEVER Prof. Dr. Leyla VATANSEVER
Kafkas Üniversitesi, Türkiye
Prof. Dr. Nebahat BİLGE Prof. Dr. Nebahat BİLGE
Kafkas Üniversitesi, Türkiye
Abamüslüm Güven
Kafkas Üniversitesi, Türkiye
Ethem Baz
Erciyes Üniversitesi, Türkiye
Özet
Kars ili merkezindeki 4 farklı lokantadan alınan 40 adet Adana kebap, 40 adet ızgara köfte ve 40 adet çiğ sebze salatası ile 40 adet içme suyu örneği olmak üzere toplam 160 örnek mikrobiyolojik analize alındı. Salata örneklerinden 31'inde (%77.5) koliformlar bakımından, 8'inde (%20) E. coli bakımından ve 3'ünde (%7.5) ise Salmonella spp. bakımından Türk Gıda Kodeksi'nde bildirilen limitlerin üzerinde kontaminasyon tespit edildi. Ayrıca salata örneklerinde S. aureus sayısının 10 (%25) örnekte, C. perfringens sayısının ise 3 (%7.5) örnekte 100 kob/g'dan fazla olduğu belirlenirken, bu örneklerin 7'sinde (%17.5) Listeria spp., 5'inde (%12.5) L. monocy to genes ve 2'sinde (%5) L. innocua saptandı. Ayrıca 2 (%5) Adana kebap ve 4 (%10) ızgara köfte örneğinde S. aureus düzeyinin bildirilen limitin üzerinde olduğu tespit edildi. Izgara köfte örneklerinin l'inde (%2.5) L. monocytogenes, su örneklerinin ise 11'inde (%27.5) E. coli saptandı. Sonuç olarak, özellikle salata ve su olmak üzere, incelenen örneklerin hijyenik kalitelerinin düşük olduğu ve tüketici sağlığı açısından sakınca yaratabileceği kanaatine varıldı.
Anahtar Kelimeler
Makale Türü Özgün Makale
Makale Alt Türü Diğer hakemli ulusal dergilerde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi
Makale Dili Türkçe
Basım Tarihi 01-2005
Cilt No 11
Sayı 1
Sayfalar 5 / 10
Makale Linki http://vetdergi.kafkas.edu.tr/extdocs/11_1/5_10.pdf
Atıf Sayıları
TRDizin 2

Paylaş