The Effect of Nisin and Clove Essential Oil on Shelf Life of Beef
Koplay Zeliha
Prof. Dr. Çiğdem SEZER
Bu çalışmada, antimikrobiyal etkinliğini değerlendirmek üzere karanfil yağı ve nişinin kırmızı etin raf ömrüne etkisi araştırılmıştır. Karanfilin Gram (+) ve (-) bakteriler üzerinde geniş bir etki spektrumuna sahip olduğu belirlenmiştir. Gram (+) bakteriler arasında i. monocytogenes en dirençli bakteri iken, B. thermosphacta en hassas bakteri olmuştur. Gram (-) bakterilerden Y. enterocolitica en hassas, P. aeruginosa en dirençli bakteridir. Kırmızı et üzerinde karanfil yağı ve nişinin tek başlarına ve kombine edilerek antimikrobiyal etkinlikleri denenmiştir, in vitro olarak başarılı olsa da, karanfilin kırmızı etin raf ömrünü uzatmadaki etkinliği sınırlı olmuştur (4 gün). Karanfil tek başına raf ömrü üzerine kombine kullanımlardan ve nişinden daha etkili olmuştur. Konsantrasyonların yükselmesi karanfil ile nisin arasında antagonistik bir etkileşime işaret etmektedir.
Dergi Adı Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi
Dergi Tarandığı Indeksler CAB Abstract, ULAKBİM-TUBİTAK Yaşam Bilimleri, CABI full text, Google Scholar ve Türkiye Atıf Dizini
Makale Dili İngilizce
Basım Tarihi 01-2013