Yazarlar |
Koplay Zeliha
Türkiye |
Prof. Dr. Çiğdem SEZER
Kafkas Üniversitesi, Türkiye |
Özet |
Bu çalışmada, antimikrobiyal etkinliğini değerlendirmek üzere karanfil yağı ve nişinin kırmızı etin raf ömrüne etkisi araştırılmıştır. Karanfilin Gram (+) ve (-) bakteriler üzerinde geniş bir etki spektrumuna sahip olduğu belirlenmiştir. Gram (+) bakteriler arasında i. monocytogenes en dirençli bakteri iken, B. thermosphacta en hassas bakteri olmuştur. Gram (-) bakterilerden Y. enterocolitica en hassas, P. aeruginosa en dirençli bakteridir. Kırmızı et üzerinde karanfil yağı ve nişinin tek başlarına ve kombine edilerek antimikrobiyal etkinlikleri denenmiştir, in vitro olarak başarılı olsa da, karanfilin kırmızı etin raf ömrünü uzatmadaki etkinliği sınırlı olmuştur (4 gün). Karanfil tek başına raf ömrü üzerine kombine kullanımlardan ve nişinden daha etkili olmuştur. Konsantrasyonların yükselmesi karanfil ile nisin arasında antagonistik bir etkileşime işaret etmektedir. |
Anahtar Kelimeler |
depolama ömrü,uçucu yağlar,nisin,antimikrobiyal özellikler,gıda katkı maddeleri,Syzygium aromaticum,Yersinia enterocolitica,gıda bulaşıklılığı,gıda güvenirliği,karanfil,gıda kaynaklı hastalıklar,gıda hijyeni,et kalitesi,sığır eti,Pseudomonas aeruginosa,bakteriler,gram negatif bakteriler,et bileşimi,Listeria monocytogenes,Brochothrix thermosphacta,gram pozitif bakteriler |
Makale Türü | Özgün Makale |
Makale Alt Türü | Ulusal alan endekslerinde (TR Dizin, ULAKBİM) yayımlanan tam makale |
Dergi Adı | Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi |
Dergi Tarandığı Indeksler | CAB Abstract, ULAKBİM-TUBİTAK Yaşam Bilimleri, CABI full text, Google Scholar ve Türkiye Atıf Dizini |
Makale Dili | İngilizce |
Basım Tarihi | 01-2013 |
Cilt No | 8 |
Sayı | 1 |
Sayfalar | 9 / 19 |
Makale Linki | http://e-dergi.atauni.edu.tr/ataunivbd/article/view/1020008835 |