img
Kars Piyasasında Tüketime Sunulan Sade Dondurmaların Mikrobiyolojik Kalitelerinin Belirlenmesi   
Yazarlar
Doç. Dr. Aksem AKSOY Doç. Dr. Aksem AKSOY
Kafkas Üniversitesi, Türkiye
Prof. Dr. Çiğdem SEZER Prof. Dr. Çiğdem SEZER
Kafkas Üniversitesi, Türkiye
Prof. Dr. Leyla VATANSEVER Prof. Dr. Leyla VATANSEVER
Kafkas Üniversitesi, Türkiye
Özet
Bu araştırma Karsta satışa sunulan dondurmaların mikrobiyolojik kalitesini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmada toplam 50 adet dondurma örneği incelenmiştir. İncelenen dondurma örneklerinde toplam aerobik mezofilik bakteri sayısı ortalama 4,0x107 kob/g, toplam psikrofil aerob bakteri sayısı 2,0x105 kob/g, koliform bakteri sayısı 1,4x103 kob/g, Staphylococcus-Micrococcus sayısı ise 9,0x106 kob/g olarak belirlenmiştir. Dondurma örneklerinin hiçbirinde Salmonella spp. ve Staphylococus aureus belirlenmemiştir. Sadece bir örnekte Escherichia coli tespit edilmiştir. Sonuç olarak tüketime sunulan dondurmaların mikrobiyolojik kalitesinin mevcut standartlarda belirtilen sınır değerlerin üzerinde olduğu belirlenmiştir.
Anahtar Kelimeler
Makale Türü Özgün Makale
Makale Alt Türü Diğer hakemli ulusal dergilerde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Harran Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi
Makale Dili Türkçe
Basım Tarihi 01-2013
Cilt No 2
Sayı 1
Sayfalar 1 / 5
Makale Linki http://veteriner.harran.edu.tr/dergi/arsiv/2013-1/Makale%201.pdf
BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları
Atıf Sayıları
TRDizin 2

Paylaş