Yazarlar |
Prof. Dr. Çiğdem SEZER
Kafkas Üniversitesi, Türkiye |
Doç. Dr. Aksem AKSOY
Kafkas Üniversitesi, Türkiye |
Prof. Dr. Özgür ÇELEBİ
Kafkas Üniversitesi, Türkiye |
Prof. Dr. Turgay DEPREM
Kafkas Üniversitesi, Türkiye |
Prof. Dr. Metin ÖĞÜN
Kafkas Üniversitesi, Türkiye |
Prof. Dr. Nebahat BİLGE
Kafkas Üniversitesi, Türkiye |
Prof. Dr. Leyla VATANSEVER
Kafkas Üniversitesi, Türkiye |
Abamüslüm Güven
Kafkas Üniversitesi, Türkiye |
Özet |
Amaç: Bu çalışmada Kars ilinde yerel kasapların geleneksel yöntemle ürettikleri fermente sucuklar ile marketlerden temin edilen sucuk ve sucuk benzeri ürünlerin mikrobiyolojik, fizikokimyasal ve histolojik kalitelerinin belirlemesi amaçlandı.Gereç ve Yöntem: Fermente sucuk (n: 30) ve ısıl işlem görmüş sucuk benzeri ürün (n: 10) olmak üzere farklı firmalara ait tüm örnekler, şehir merkezindeki kasap ve marketlerden aynı gün içerisinde temin edildi. Mikrobiyolojik kriterler petri plak yöntemi ile histolojik kalite Crossman triple boya ve hematoxylin-eosin boya yöntemi ile fizikokimyasal kriterler ise gravimetrik ve spektrofotometrik yöntemler ile analiz edildi.Bulgular: Biri ısıl işlem görmüş sucuk diğeri fermente sucuk olmak üzere 2 örnekte Escherichia coli belirlendi. Örneklerde Clostridium perfringens ve E. coli O157:H7 identifiye edilmedi. Fermente sucukların 4 tanesinde (%10) Listeria monocytogenes, 2 tanesinde ise (%5) Salmonella spp identifiye edildi. Örneklerin nitrat ve nitrit seviyeleri sırasıyla 14.88-943.71 mg/kg ve 0.46-378.16 mg/kg olarak belirlendi. Örneklerin 13 tanesinde (%32.5) epitel doku, 11 örnekte (%27.5) çoğunluğu serö-muköz karakterde bez epiteline rastlandı. Örneklerin 5 adedinde (%12.5) düz kas dokusu ile kıkırdak ve kemik dokusu belirlendi.Öneri: Analiz edilen örneklerin tamamının standartların belirttiği özellikleri taşımadığı tespit edilmiştir. Bu sonuç üretimin ve üretim sonrası denetimlerin çok önemli olduğunu göstermektedir. |
Anahtar Kelimeler |
Makale Türü | Özgün Makale |
Makale Alt Türü | Ulusal alan endekslerinde (TR Dizin, ULAKBİM) yayımlanan tam makale |
Dergi Adı | Eurasian Journal of Veterinary Sciences |
Dergi Tarandığı Indeksler | Tübitak-Ulakbim-Yaşam Bilimleri, Türkiye Atıf Dizini, EBSCO-HOST, Cab Abstracts, Veterinary Bulletin, Veterinary Science Database, Index Veterinarius, Dairy Science Abstracts, Animal Breeding Abstracts, Agricultural Engineering Abstracts, Global Health, World Agricultural Economics and Rural Sociology Abstracts, Forest Products Abstracts, Grasslands and Forage Abstracts, Helminthological Abstracts, Rural Development Abstracts, Soils and Fertilizers, Soybean Abstracts, Sugar Industry Abstracts, Tropical Disaeases Bulletin, Wheat, Barley and Tritacale Abstracts, Maize Abstracts |
Makale Dili | İngilizce |
Basım Tarihi | 01-2013 |
Cilt No | 29 |
Sayı | 3 |
Sayfalar | 143 / 149 |
Makale Linki | http://eurasianjvetsci.org/summary_en.php3?id=1004 |