img
Kars İlinde Satışa Sunulan Dondurmalarda Aflatoksin M1 Varlığının Belirlenmesİ   
Yazarlar
Prof. Dr. Çiğdem SEZER Prof. Dr. Çiğdem SEZER
Kafkas Üniversitesi, Türkiye
Doç. Dr. Aksem AKSOY Doç. Dr. Aksem AKSOY
Kafkas Üniversitesi, Türkiye
Prof. Dr. Leyla VATANSEVER Prof. Dr. Leyla VATANSEVER
Kafkas Üniversitesi, Türkiye
Prof. Dr. Nebahat BİLGE Prof. Dr. Nebahat BİLGE
Kafkas Üniversitesi, Türkiye
Özet
Bu araştırmada Kars İli'nde üretilip ambalajsız olarak satılan 50 adet dondurma örneği aflatoksin M 1 varlığı yönünden analiz edilmiştir. ELISA tekniği ile yapılan analiz sonucu örneklerden 27 adedinde (%54) Aflatoksin M1 miktarı <0,005 μg/kg olarak belirlenmiştir. Örneklerin 6 adedinde (%12) toksin miktarı 0,005-0,05 μg/kg'dır. Bununla birlikte, Avrupa Birliği ve Türk Gıda Kodeksi’nde süt ve ürünleri için belirtilen Aflatoksin M 1 limitini (0,05 μg/kg) aşan toplam 17 örnek (%34) tespit edilmiştir. Elde edilen veriler, dondurmaların halk sağlığı açısından tehlike oluşturabileceği ve bu nedenle üretim ve depolama sırasında kontrollerinin ciddi bir şekilde yapılması gerektiğine işaret etmiştir.
Anahtar Kelimeler
Makale Türü Özgün Makale
Makale Alt Türü SCOPUS dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi
Dergi Tarandığı Indeksler AgBiotechNet, Animal Breeding Abtracts, Animal Science Database, CAB Abstracts, Dairy Science Abstract, Helmintological Abstracts, Index Veterinarius, Nutrition Abstracts and Reviews Series B:Livestock Feeds, Nutrition and Food Database, Parasitology Database, Poultry Abstracts, Review of Medical and Veterinary Mycology, SCOPUS, Tropical Diseases Bulletin, Veterinary Bulletin, VetMed Resource, Zoological Record, ULAKBİM ve Türkiye Atıf Dizini
Makale Dili Türkçe
Basım Tarihi 01-2014
Cilt No 40
Sayı 1
Sayfalar 90 / 94
Makale Linki http://www.journals.istanbul.edu.tr/iuvfd/article/view/1019022178/0
BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları
Atıf Sayıları
TRDizin 3

Paylaş