Yazarlar |
Prof. Dr. Çiğdem SEZER
Kafkas Üniversitesi, Türkiye |
Doç. Dr. Aksem AKSOY
Kafkas Üniversitesi, Türkiye |
Prof. Dr. Leyla VATANSEVER
Kafkas Üniversitesi, Türkiye |
Prof. Dr. Nebahat BİLGE
Kafkas Üniversitesi, Türkiye |
Özet |
Bu araştırmada Kars İli'nde üretilip ambalajsız olarak satılan 50 adet dondurma örneği aflatoksin M 1 varlığı yönünden analiz edilmiştir. ELISA tekniği ile yapılan analiz sonucu örneklerden 27 adedinde (%54) Aflatoksin M1 miktarı <0,005 μg/kg olarak belirlenmiştir. Örneklerin 6 adedinde (%12) toksin miktarı 0,005-0,05 μg/kg'dır. Bununla birlikte, Avrupa Birliği ve Türk Gıda Kodeksi’nde süt ve ürünleri için belirtilen Aflatoksin M 1 limitini (0,05 μg/kg) aşan toplam 17 örnek (%34) tespit edilmiştir. Elde edilen veriler, dondurmaların halk sağlığı açısından tehlike oluşturabileceği ve bu nedenle üretim ve depolama sırasında kontrollerinin ciddi bir şekilde yapılması gerektiğine işaret etmiştir. |
Anahtar Kelimeler |
Makale Türü | Özgün Makale |
Makale Alt Türü | SCOPUS dergilerinde yayımlanan tam makale |
Dergi Adı | İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi |
Dergi Tarandığı Indeksler | AgBiotechNet, Animal Breeding Abtracts, Animal Science Database, CAB Abstracts, Dairy Science Abstract, Helmintological Abstracts, Index Veterinarius, Nutrition Abstracts and Reviews Series B:Livestock Feeds, Nutrition and Food Database, Parasitology Database, Poultry Abstracts, Review of Medical and Veterinary Mycology, SCOPUS, Tropical Diseases Bulletin, Veterinary Bulletin, VetMed Resource, Zoological Record, ULAKBİM ve Türkiye Atıf Dizini |
Makale Dili | Türkçe |
Basım Tarihi | 01-2014 |
Cilt No | 40 |
Sayı | 1 |
Sayfalar | 90 / 94 |
Makale Linki | http://www.journals.istanbul.edu.tr/iuvfd/article/view/1019022178/0 |