img
The microbiological quality of infant milk and follow on formula   
Yazarlar
Prof. Dr. Çiğdem SEZER Prof. Dr. Çiğdem SEZER
Kafkas Üniversitesi, Türkiye
Prof. Dr. Leyla VATANSEVER Prof. Dr. Leyla VATANSEVER
Kafkas Üniversitesi, Türkiye
Prof. Dr. Nebahat BİLGE Prof. Dr. Nebahat BİLGE
Kafkas Üniversitesi, Türkiye
Özet
Bebek Sütü ve Devam Formüllerinin Mikrobiyolojik Kalitelerinin AraştırılmasıBu araştırma bebek sütü ve devam formüllerinin mikrobiyolojik kalitelerinin belirlenmesi ve halk sağlığı açısından değerlendirilmesi amacıyla yapılmıştır. Kars ilinde satışa sunulan 5 farklı firmaya ait toplam 50 adet bebek sütü ve devam formülü (kavanoz veya toz formda/doğumdan itibaren-6 aylık) alınmış ve mikrobiyolojik kaliteleri klasik kültür tekniği ile belirlenmiştir. Türk Gıda Kodeksi Bebek Mamaları-Bebek Formülleri ve Bebek-Küçük Çocuk Ek Gıdaları Tebliği'nde verilen mikrobiyolojik kriterlere göre 1 örnek (%2) toplam aerobik mezofilik canlı sayısı, 11 örnek (%22) koliform bakteri sayısı, 8 örnek (%16) toplam maya ve küf sayısı ve 5 örnek (%10) B. cereus sayısı bakımından uygun bulunmamıştır. Ayrıca 3 örnekte (%6) L. monocytogenes, 2 örnekte (%4) Salmonella spp, 5 örnekte (%10) B. cereus, 7 örnekte (%14) E. coli tespit edilmiştir. Bu durumda analiz edilen 50 örneğin 13 (%26) adedinin Tebliğ'e uygun olmadığı bebeklerde ciddi sağlık sorunlarına neden olabilecek patojen mikroorganizma içerdikleri belirlenmiştir. Bebek mamaları ve devam formüllerinin özellikle bebeklerde gıda kaynaklı zehirlenmeler açısından potansiyel bir kaynak olabilecekleri ve bebekler için büyük bir risk oluşturdukları görülmüştür.
Anahtar Kelimeler
Makale Türü Özgün Makale
Makale Alt Türü Ulusal alan endekslerinde (TR Dizin, ULAKBİM) yayımlanan tam makale
Dergi Adı Yüzüncü Yıl Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi
Dergi Tarandığı Indeksler TUBITAK-ULAKBIM, CAB Abstracts, Turkiye Atif Dizini, DOAJ, Index Copernicus, Google Scholar
Makale Dili Türkçe
Basım Tarihi 04-2015
BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları
Atıf Sayıları
TRDizin 4

Paylaş