Sıçanlarda Parasetamolle İndüklenen Karaciğer Toksisitesi Üzerine Berberis Vulgaris Bitki Ekstresinin Koruyucu Etkileri
Dr. Öğr. Üyesi Serdar YİĞİT
Arzu Gezer
Doç. Dr. Muhammed YAYLA
Doç. Dr. Erdem TOKTAY
Doç. Dr. Pınar AKSU KILIÇLE
Prof. Dr. Seyit Ali BİNGÖL
Doç. Dr. Çiğdem Eda BALKAN BOZLAK
Amaç: Berberis vulgaris (kızamık, karamut, adi kadıntuzluğu) bitki ekstresinin hem antiiflamatuvar hem de antioksidan özelliğinin olmasından dolay ı birçok hasara karşı koruyucu olduğu bilinmektedir. Parasetamol zehirlenmesi en s ık görülen zehirlenmelerden biridir. Çalışmamızda parasetamol toksisitesinin vermiş olduğu zararı Berberis vulgaris bitki ekstresinin yararlı olan etkileriyle azaltmayı planladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda 42 adet Sprague Dawley cinsi 8 haftal ık s ıçan kullanıldı. Her grupta 6 di şi hayvan olacak şekilde 7 grup oluşturuldu. Çalışmanın 24. saatinde tüm gruplara anestezi altıda laparotomi uygulandı ve karaciğer diseksiyonu yapıldı. Karaciğer histopatolojisini değerlendirmeler için Hematoksilen ve Eozin (H&E) bayama, karaciğer dokusunda glikojen ve bazal membran boyanmalarını göstermek amac ıyla PAS boyası yapıldı. Ayrıca TUNEL boyasıyla apoptotik hücreler gösterilerek skorlama yapıldı. Bulgular: Histopatolojik sonuçlarda parasetamol uyguladığımız grupta, hepatik dejenerasyon ve peritübüler inflamasyon oldukça belirgindi. Bu çal ışmada TUNEL boyamasında parasetamol verdiğimiz gurupta (Grup 4) pozitif hücre sayısının artt ığını gözlemledik. Yaptığımız PAS boyamas ı sonucunda parasetamolle indüklediğimiz grubun hepatositlerinde glikojen birikimi dikkat çekmekteydi. Sonuç: Parasetamol toksisitesi olan gruba yüksek doz Berberis vulgaris bitki ekstresi verildiğinde apoptotik hücre say ısının ve inflamasyonun azaldığı görüldü.
Dergi Adı Van Medical Journal
Basım Tarihi 10-2022