Pediatric Blood Culture Resistance Rates from A Single Centre HospitalHow Innocent Are Coagulase-Negative Staphylococci?
Doç. Dr. Çiğdem Eda BALKAN BOZLAK
Hayrunnisa Bekis Bozkurt
İstanbul Medeniyet Üniversitesi, Türkiye
Giriş: Pediatrik kan kültürü bakteri profili ve antibiyotik duyarlılıkları herhastane için değişmektedir. Yapılan bu çalışmada hastanemize çocukyaş grubundan gelen kan kültürlerinde bakteri profilinin saptanarak antibiyotik duyarlılığının yapılması amaçlanmıştır. Bu bağlamda hastanemiz çocuk kan kültürlerinde antibiyotik direnç oranlarının belirlenerekakılcı antibiyotik kullanımına ışık tutulması hedeflenmektedir. Özelliklekoagülaz negatif stafilokoklar (KNS)’ın oranlarının belirlenmesi ile muhtemel kontaminasyon olarak düşünülen örneklerin sayısının azaltılmasıhedeflenmiştir. Gereç ve Yöntemler: Çalışmamızda iki yıllık süreç içerisinde çocuk servisinden laboratuvarımıza gelen toplam 326 örnekten pozitif 96 örnekdeğerlendirmeye alınmıştır. Kültürler öncelikle kan kültürü şişelerindeBD Bactec cihazında üreme periyoduna alınmıştır. Pozitif örnekler uygunbesiyerlerine ekilerek 37°C’de 24-48 saat bekletilmiştir. Brusella şüpheliörnekler için şişelerin cihazda kalma süreleri 21 güne çıkarılmıştır. Üreyen mikroorganizmalar identifikasyon için biyokimyasal besiyerlerindedeğerlendirmeye alınmış disk difüzyon yöntemi ile antibiyotik duyarlılıkları yapılmıştır.Bulgular: Toplam 326 kan kültürü ekimi yapılmıştır. Üreme olan 96 kankültürünün 86’sı gram-pozitiflerden 10 tanesi ise gram-negatiflerden oluşmaktadır. Gram-negatif bakterilerin tümü hasta kliniği ile uyumlu enfeksiyon etkeni olarak saptanırken, gram-pozitif bakterilerden KNS oranı tümbakterilerin neredeyse %50’si civarında bulunmuş ve ilk 12 saati geçenKNS üreyen hasta sayısının 48 olduğu saptanmıştır, ilk saatler içerisinde27 örnekten pozitif sonuç alınmıştır. Bakteri duyarlılıklarında gram-negatifbakteri profilleri diğer çalışmalara benzer bulunurken, gram-pozitiflerin daha duyarlı olduğu görülmüştür. Bu durumun cilt ya da ekim kontaminantı KNS’lere dayandığı düşünülmektedir. Gram-pozitif bakterilerde aminoglikozid direnci %25 (n= 24), vankomisin direnci %0 (n= 0) oranındabulunmuştur (hiçbir hastanın kan kültüründe vankomisin direncine rastlanmamıştır). Antibiyotik direnç oranları sırayla; makrolid grubundan eritromisine %39 (n= 37), sefalosporinlerden sefoksitine %46 (n= 45), florokinolonlardan siprofloksasine %46 (n= 44) şeklinde saptanmıştır. Sonuç: KNS’lerin %50’ye varan oranlarda saptanması bakterinin etkenmi, kontaminant mı olduğu sorusunu akıllara getirmektedir. Ayrıca bakteri ekim ve duyarlılıklarının saptanmasının yanı sıra hasta bakım ve ilaçlarının hastanelere yüksek maliyetleri olmaktadır. Çalışmamızın hedefisadece laboratuvar verileri ile durumun yansıtılmasıdır. Çıkan sonuçlaragöre kan alımı sırasında uygulanacak önlemlerin arttırılmasının kontaminasyon oranlarında düşüşe neden olacağı düşünülmektedir.
Pediatric blood culture | resistance profile | coagulase-negative staphylococci
Makale Alt Türü ESCI dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı JOURNAL OF PEDIATRIC INFECTION
Dergi Tarandığı Indeksler E-SCI