Distrubution of Antibiotic Resistance in Urinary Tract Infections in Children Five-Year Evaluation
Hayrunnisa Bekis Bozkurt
İstanbul Medeniyet Üniversitesi, Türkiye
Doç. Dr. Çiğdem Eda BALKAN BOZLAK
Giriş: Çalışmamızda çocukluk çağında görülen üriner sistem enfeksiyonlarının zamanında ve uygun tedavisini planlayabilmek için son 5 yıliçindeki etken mikroorganizmaları, antibiyotik direnç oranlarını ve yıllariçindeki değişimini değerlendirmeyi amaçladık.Gereç ve Yöntemler: Çalışmamızda, veriler hastanemiz otomasyon sisteminden mikrobiyoloji laboratuvar kayıtları taranarak elde edildi. İdrarkültürleri orta akım veya torba kültürü ile toplandı. İdrar kültürlerindetek bir mikroorganizmada 105 koloni üreme olması pozitif idrar kültürüolarak değerlendirildi. Beş yıllık sürede toplam 4938 idrar kültürü geriyedönük olarak tarandı. Bulgular: Gram-negatif (%83.4) ve gram-pozitif (%16.6) etkenlerden olmak üzere toplam 613 (%12.4) pozitif idrar kültürü tespit edildi. Gram-negatif üreyen etkenlerde en fazla Escherichia coli %68.3 oranında bulunurken, bunu Proteus spp. %16.4, Klebsiella spp. %10.6 oranı ile takip etti.Gram-pozitif etkenlerde ise en fazla Enterococcus spp. %42.2 oranıylagörüldü. Genişlemiş spektrumlu beta-laktamaz (GSBL) (+) organizmaların oranı 2013 yılında %9.4 (9/96) iken 2017 yılında bu oranın %21.6(22/102)’ya çıktığı tespit edildi. Ampisilin direnci en yüksek Klebsiella suşlarında (%79.6) görülürken en düşük (%44) Proteus suşlarında görüldü. Yıllariçinde ampisilin direncinde artış (%54.2’den %66.7’ye), trimetoprim-sülfametoksazol direncinde azalma (%54.2’den %45.1’e) olduğu belirlendi.Sonuç: Hastanemizde GSBL direncinin artması, yüksek oranda ampisilin,amoksisilin-klavulanik asit direnci, %24 civarında bulunan seftriaksondirenci nedeniyle aminoglikozidlerin ve nitrofurantoinin ampirik tedavide tercih edilebileceğini düşünüyoruz. Antibiyotik seçiminin idrar kültürantibiyogram sonucuna göre özelleştirilmesi ve akılcı antibiyotik kullanımına yönelinilmesi gerekir.
Antibiotic resistance | child | urinary tract infections
Makale Alt Türü ESCI dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı JOURNAL OF PEDIATRIC INFECTION
Dergi Tarandığı Indeksler E-SCI