Evaluation of Intensive Care Unit Infections in KafkasUniversity Hospital – A 5 Years Analysis
Dr. Öğr. Üyesi Abdullah GÜMÜŞ
Doç. Dr. Çiğdem Eda BALKAN BOZLAK
Amaç: Hastane enfeksiyonları (HE), hastanın hastanede ve yoğunbakımdaki yatış süresinin, mortalite/morbidite oranlarının ve tedavi maliyetinin artmasına neden olmaktadır. Bu çalışmada, üniversitemiz hastanesi yetişkin yoğun bakımına yatmış ve hastane enfeksiyonu tespit edilen hastaların retrospektif olarak incelenmesiamaçlanmıştır. Materyal ve Metot: Ocak-2015 ile Temmuz-2019 tarihleri arasında Kafkas Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi yetişkin yoğum bakımservisine yatmış, Centers for Disease Control and Prevention (CDC)kriterlerine göre HE tanısı konmuş 680 hasta retrospektif olarak değerlendirmeye alınmıştır. Altı yüz seksen hastadan alınan 2880 örnek,Tıbbi Mikrobiyoloji Laboratuvarına gönderilmiş ve bu örneklerdekonvansiyonel mikrobiyolojik yöntemler ve gerektiği durumlarda BDPhoenix otomatik mikroorganizma tanımlama sistemi kullanılarakmikroorganizma identifikasyon testleri yapılmıştır. Bulgular: Hastaların yaş ortalaması 71,47±16,74 olarak hesaplanmıştır. Hastalardan en çok alınan örnekler; kan (n=1,305), trakealaspirat (n=273), idrar (n=520) ve balgam (n=108) örnekleridir. HE’yeneden olan mikroorganizmaların %62’si Gram (+), %29’u Gram (-)bakteriler ve %1,5 mayalardan oluşmaktaydı. En sık izole edilenGram (-) mikroorganizmalar Escherichia coli (%10), Pseudomonasaeruginosa (%8,3), Klebsiella pneumoniae (%5,4) ve Acinetobacterbaumannii (%4,5) olarak tespit edilmiştir. Ayrıca 2 hastada VRE ve3 hastada MRSA tespit edilmiştir. Sonuç: Hastane enfeksiyonları tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de önemli bir sağlık sorunudur. Her sağlık kuruluşunun özelliklehastane enfeksiyonlarına karşı akılcı antibiyotik kullanımını sağlamak amacı ile kendi verilerini paylaşması büyük önem arz etmektedir. Bu sebepten düzenli olarak gerçekleştirilen sürveyans çalışmaları, bu enfeksiyonların kontrolünün sağlanmasındaki en önemlifaktörlerden biridir.
Makale Alt Türü SCOPUS dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Kafkas Journal of Medical Sciences