Tatar Halk Destanlarında Hediye Çeşitleri
Prof. Dr. Çulpan ÇETİN
Karşı dairelerin bir birlerine hediye sunma geleneği en eski çağlardan beri dostluğun bir simgesi olmuştur. Tatar halk destanlarının en eski örneklerinden olan Alplar hakkındaki destanlarda kürk, at, av kuşu, kılıç, beylik gibi hediyelere rastlıyoruz. At ve kürk, göçebe zihniyetinde ön planda olan değerlerdir. Hediye olarak bir bahadıra at ve kürkün yanında kılıç, savaş giysileri, beylik ve köleler verilmesi de Türklerin hayat tarzı ile ilgilidir. Kıpçak Türklerinde at ve kürk gibi hediyeler verme geleneğinin kalıntıları olarak devlet düzeyinde düzenlenen bir bayram veya yıldönümü sırasında devletin başında duranlar birbirlerine en büyük saygı göstergesi olarak bugün de at ve kürk hediye ederler.
Dergi Adı Selçuk Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Dergisi.
Basım Tarihi 03-2009