Yazarlar (3) |
![]() |
![]() Kafkas Üniversitesi, Türkiye |
![]() Fırat Üniversitesi, Türkiye |
Özet |
Hayvansal gıda üretiminde yer alan ve önemli hayvan türleri arasında sayılan keçiler düşük verimli mera, fundalık, çalılık alanları iyi değerlendirebilmektedirler. Keçiler kuru ve sıcak yerlerde ve özellikle tarımsal açıdan geri kalmış bölgelerde yaşayan insanlar için çok önemli bir besin ve gelir kaynağıdır. Keçi sütlerinden peynir, yoğurt, tereyağı, kefir, krema, kaymak, dondurma, süt tozu, bebek maması, sabun ve kozmetik ürünleri gibi birçok ürün elde edilebilmektedir. Yapısında bulunan bazı organik maddeler ve mineraller bu sütü diğer çiftlik hayvanlarının sütlerinden daha ayrıcalıklı hale getirmektedir. Keçi sütünün bileşimi beslenme, genotip, yönetim koşulları, yaş, doğum tipi, yetiştiricilik yapılan bölgenin konumu ve laktasyon dönemi gibi pek çok faktöre bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Dünyada ve ülkemizde keçi sütlerinin ekonomik öneminin yanı sıra hem kültürel hem de sağlık bakımından da önemi bulunmaktadır. |
Anahtar Kelimeler |
Makale Türü | Diğer (Teknik, not, yorum, vaka takdimi, editöre mektup, özet, kitap krıtiği, araştırma notu, bilirkişi raporu ve benzeri) |
Makale Alt Türü | Ulusal alan endekslerinde (TR Dizin, ULAKBİM) yayımlanan teknik not, editöre mektup, tartışma, vaka takdimi ve özet türünden makale |
Dergi Adı | FÜ Sağ Bil Vet Derg |
Dergi ISSN | 1308-9323 |
Dergi Tarandığı Indeksler | TR DİZİN |
Makale Dili | Türkçe |
Basım Tarihi | 02-2024 |
Cilt No | 38 |
Sayı | 2 |
Sayfalar | 169 / 175 |
Makale Linki | https://veteriner.fusabil.org/text.php3?id=1788 |