img
img
Ticari kefirlerin bazı kalite parametrelerinin incelenmesi    
Yazarlar (5)
Gülsüm Öksüztepe
Fırat Üniversitesi, Türkiye
Pelin Demir
Türkiye
Pınar Karatepe
Türkiye
Dr. Öğr. Üyesi Selçuk ALAN Dr. Öğr. Üyesi Selçuk ALAN
Türkiye
Müzeyyen Akgöl
Fırat Üniversitesi, Türkiye
Devamını Göster
Özet
Bu çalışma Elazığ’da satılan 25’er adet sade, meyveli ve light ticari kefir örneklerinin bazı kalite parametrelerini belirlemek için planlandı. Kefir örneklerinin mikrobiyolojik (toplam mezofilik aerob bakteri (TMA), Lactobacillus-Leuconostoc-Pediococcus (LLP), laktik streptokoklar, koliform, proteolitik ve lipolitik bakteri, maya ve küf, Escherichia coli, Staphylococcus-Micrococcus ve koagulaz pozitif Staphylococcus aureus) ve kimyasal (pH, asitlik, yağ, kuru madde, yağsız kuru madde ve kül) analizleri yapıldı. İncelenen tüm kefir çeşitlerinin hepsinin toplam mezofil aerob (TMA) ve koliform bakteri sayısı bakımından Türk Gıda Kodeksi Fermente Süt Ürünleri Tebliği’ne uygun olduğu görüldü. Maya sayısı bakımından sade 6 (%24), meyveli 5 (%20) ve light kefir örneklerinin ise 1 (%4) tanesinin; küf sayısı bakımından sade 3 (%12), meyveli 10 (%40) ve light kefir örneklerinin ise 1 (%4) tanesinin tebliğe uygunluk gösterdiği saptandı. Ayrıca asitlik ve yağ miktarı bakımından da incelenen tüm kefir örneklerinin tebliğe uygun olduğu görüldü.
Anahtar Kelimeler
Makale Türü Özgün Makale
Makale Alt Türü Ulusal alan endekslerinde (TR Dizin, ULAKBİM) yayınlanan tam makale
Dergi Adı Veterinary Journal of Mehmet Akif Ersoy University
Dergi ISSN xxxx-xxxx
Dergi Tarandığı Indeksler TR DİZİN
Makale Dili Türkçe
Basım Tarihi 08-2020
Cilt No 5
Sayı 2
Sayfalar 40 / 47
Doi Numarası 10.24880/maeuvfd.704987
Makale Linki http://dx.doi.org/10.24880/maeuvfd.704987
BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları
Atıf Sayıları
Google Scholar 3
Ticari kefirlerin bazı kalite parametrelerinin incelenmesi

Paylaş