Glutamat ile indüklenen nöron hasarında floretin ve florizin’in etkileri: in vitro çalışma
Doç. Dr. Damla BİNNETOĞLU
Doç. Dr. Muhammed YAYLA
Tuğba Nurcan Yüksel
Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, Türkiye
Amaç:Çalışmamızda eksitatör bir nörotransmitter olan glutamata bağlı nörotoksisitenin önlenmesi amacıyla güçlü antioksidan, antiinflamatuar ve antiapoptotik olan floretin ve florizinin etkilerini araştırmayı amaçladık.Materyal ve Metot:Çalışmamızda yeni doğan sıçan korteksi kullanıldı. 10-5 M ve 2x10-5 M konsantrasyonlarında floretin ile 10-5 M ve 2x10-5 M konsantrasyonlarında florizin ayrı ayrı uygulandıktan 2 saat sonra 3x10-3 M ve 6x10-3 M konsantrasyonlarında glutamat uygulaması gerçekleştirildi. Glutamat uygulamasından 6 saat sonra hücrelerden mRNA izolasyonu yapıldı. 24 saat sonra ise metiltiazol difenil tetrazolium (MTT) testi, total oksidan ve antioksidan kapasite ölçümleri gerçekleştirildi.Bulgular:Çalışmamızda glutamat artan dozlarda hücre canlılığını azaltırken floretin ve florizin uygulaması yüksek dozda en iyi nöroprotektif etkiyi ortaya koydu. Toksisiteye bağlı artan total oksidan düzey floretin ve florizin tarafından anlamlı derecede düzeltildi. Toksisite oluşturulan grupta azalan antioksidan kapasite floretin ve florizin uygulaması ile düzelme gösterdi. Floretin ve florizin tek başlarına uygulandığında hücre canlılığını anlamlı derecede etkilemezken, antioksidan kapasiteyi artırdı, oksidan düzeyi ise azalttı. Glutamat uygulaması sonrası artan tümör nekroz faktör-alfa (TNF-α) mRNA ekspresyonu, floretin ve florizin uygulaması ile anlamlı derecede azaldı. Glutamat uygulamasına bağlı artan kaspaz 9 ve kaspaz 3 mRNA ekspresyonu ise floretin ve florizin uygulaması ile anlamlı derecede düzelmegösterdi.Sonuç:Bu bulgular, güçlü antioksidan, antiinflamatuar ve antiapoptotik olan floretin ve florizinin glutamata bağlı gelişen nörotoksisitede koruyucu olabileceğini ve glutamatın neden olduğu nörolojik bozuklukların önlenmesi için terapötik ajanlar olarak kullanılabileceğini gösterir.
Dergi Adı Namık Kemal Tıp Dergisi
Basım Tarihi 12-2019