The Dose-Duration-Effect Profile of Agmatine on Rat Primary Neuron Cell Culture
Marmara Üniversitesi, Türkiye
Ahmet Hacımüftüoğlu
Atatürk Üniversitesi, Türkiye
Agmatinin yeni bir nörotransmitter adayı olması ve santral sinir sisteminde çok sayıda önemli modülasyonda görev alması farmakolojik önemini göstermektedir. Çalışmamızda endojen nöroprotektif etkisi olduğu bilinen agmatinin primer sıçan nöron kültüründe olası toksik ve proliferatif etkilerini ekzojen olarak araştırması amaçlanmıştır. Bu kapsamda agmatinin olası toksik ve protektif etkileri 5 farklı dozda ve 8 farklı maruziyet süresinde belirlenmeye çalışılmıştır. Yeni doğan sıçanların beyin korteksinden elde edilen nöron kültürlerine 10-2 , 10-3 , 10-4 , 10-5 ve 10-6 M konsantrasyonda agmatin uygulanarak 15 dk, 30 dk, 1 saat, 2 saat, 4 saat, 8 saat, 12 saat ve 24 saat süre ile maruz bırakılmıştır. Daha sonra doz süre etki ilişkisini belirlemek için MTT (3-(4,5-dimethylthiazol-2-yl)-2,5-diphenyltetrazolium bromide) proliferasyon kiti kullanılmıştır. Yapılan canlılık testi analiz sonuçlarına göre 10-5 ve 10-6 M konsantrasyonda özellikle 1 saat ve 24 saat maruziyet sürelerinde istatistiksel olarak anlamlı nöroprotektif etki gözlenmiştir. Buna ilaveten sadece 10-4 M konsantrasyonda 24 saat maruziyet süresinde proliferasyon artışı gözlemlenmiştir. Ayrıca hiçbir zaman diliminde toksik etki gözlemlenememiştir. Sonuç olarak agmatin primer sıçan nöron kültüründe özellikle en düşük dozunda ve en uzun maruziyet süresinde nöroprotektif etki göstermiştir.
Dergi Adı Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi
Makale Dili İngilizce