Aspergillus parasiticus NRRL 2999 suşu ile Küflendirilmiş Yemlerle Beslenen Kazlarda Anser anser domesticus Görülen Patolojik Bulgular
Mehmet Tuzcu
Prof. Dr. Abdullah DOĞAN
Doç. Dr. Doğan AKÇA
Bu çalışmada, her bir grupta 20 hayvan bulunan toplam 60 adet 1 günlük kaz palazları kullanıldı. Bu guruplardan birinci ve ikinci gruba sırasıyla 2.5 ppm ve 5 ppm total aflatoksin içeren yem verildi. Üçüncü kontrol grubundaki palazlar ise aflatoksin içermeyen yemle beslendi. Çalışmanın 30’uncu günü bütün gruplarda kalan kaz palazları ötenazi edilerek sistemik nekropsileri yapıldı. Nekropsi sonrası alınan karaciğer, böbrek, barsak, dalak, bursa fabricius, akciğer, kalp, beyin ve beyincik örneklerinin yapılan makroskobik muayenesinden sonra, bu örnekler %10’luk tamponlu formaldehit solüsyonunda tespit edilerek rutin doku takip işlemleri tamamlandıktan sonra mikroskobik olarak incelendi. Makroskobik olarak karaciğer ve böbreklerin soluklaştığı ve büyüdüğü dikkati çekerken, mikroskobik incelemelerde karaciğerde hidropikten yağlanmaya kadar değişen dejenerasyon ve safra kanal hiperplazileri ile böbrekte tubuler epitelyumda dejenerasyon gözlendi. Sonuç olarak aflatoksinlerin kaz palazlarında düşük dozlarda bile karaciğer ve böbrek hasarına sebep olan şiddetli toksik etkiye sahip oldukları ortaya konulmuştur.
toksinler,mikotoksinler,kümes hayvanları,aflatoksin,kaz,histopatoloji,kaz yavrusu,Aspergillus parasiticus,kaz beslenmesi,patoloji,küflenme
Makale Alt Türü Diğer hakemli ulusal dergilerde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Etlik Veteriner Mikrobiyoloji Dergisi