Finansal Gelişmişlik ve Beşeri Sermaye Arasındaki İlişki: Türkiye için Zaman Serileri Analizi (1971-2013)
Prof. Dr. Niyazi Savaş DEMİRCİ
Prof. Dr. Deniz ÖZYAKIŞIR
Finansal gelişmişlik ve ekonomik büyüme arasındaki ilişkiler üzerine birçok çalışma ortaya konmuş fakat finansal gelişmişlik ve modern içsel büyüme teorilerine göre ekonomik büyümenin başlıca kaynaklarından biri olan beşeri sermaye arasındaki ilişki gözlerden büyük ölçüde kaçmıştır. Bu noktada ekonomik büyüme ile yakın ilişki içinde bulunan bu iki değişken arasındaki ilişkinin de incelenmesi gerekmektedir. Çalışmada tarafımızdan oluşturulan beşeri sermaye endeksi ve finansal gelişmişlik göstergesi olarak finansal sektör tarafından kullandırılan kredilerin GSYİH'ya % oranı arasındaki ilişkiler, 1971-2013 dönemi yıllık verileriyle Türkiye için Johansen eşbütünleşme testi ve VECM'ye dayalı Granger nedensellik testi ile araştırılmıştır. Ekonometrik analiz sonuçları; finansal gelişmişlik ve beşeri sermayenin eşbütünleşik olduğunu, aralarında uzun dönemde pozitif bir ilişkinin bulunduğunu ve kısa ve uzun dönemde beşeri sermayeden finansal gelişmişliğe doğru nedenselliğin varlığını göstermektedir. Bu bağlamda beşeri sermayeye yapılacak yatırımların uzun vadede ülkemizde finansal gelişmişlik düzeyini artıracağı söylenebilir.
Makale Türü Diğer (Teknik, not, yorum, vaka takdimi, editöre mektup, özet, kitap krıtiği, araştırma notu, bilirkişi raporu ve benzeri)
Makale Alt Türü Ulusal alan endekslerinde (TR Dizin, ULAKBİM) yayımlanan teknik not, editöre mektup, tartışma, vaka takdimi ve özet türünden makale
Dergi Adı Finans Politik ve Ekonomik Yorumlar Dergisi
Dergi Tarandığı Indeksler Econlit, Proquest, ASOS, TÜBİTAK ULAKBİM