The Emerging Roles of MicroRNAs as Biomarkers in Diabetic Nephropathy
Öğr. Gör. Destan KALAÇAY
Aysun Hacışevki
Gazi Üniversitesi, Türkiye
Diyabetik nefropati (DN), diabetes mellitusun (DM) en sık rastlanan komplikasyonlarından biri olmasının yanı sıra son dönem böbrek hastalıkları (SDBH) arasında da en sık rastlanan sağlık sorunudur. Bu kaygının gelecekte küresel bir fenomen haline geleceği son zamanlarda yapılan çalışmalarda açıkça rapor edilmiştir. DN’nin erken teşhisi, tedavisi için hayati önem taşımaktadır. MikroRNA (miRNA veya miR)’lar, DN için önerilen en umut verici yeni biyobelirteç adaylarıdır. Protein kodlamayan kısa zincirli RNA dizileri olarak bilinen miRNA’ların birçok hücresel olayda düzenleyici rolü olduğu bilinmektedir. Moleküler genetikteki ilerlemeler ve başarılı genomik teknikler, miRNA’ların birçok hastalığın tanısında kullanılmasına olanak sağlamaktadır. Günümüzde kullanılan DN tanı işaretleri bazı durumlar için yetersiz olduğundan yeni tanısal belirteçlerin belirlenmesi son çalışmaların temelini oluşturmaktadır. MiRNA’ların kanser, bağışıklık ve diyabet alanlarında başarılı kullanımı, DN perspektifinin miRNA’ya dayanması gerektiğini göstermektedir. Bu derlemede, miRNA’lar ve DN’deki rolleri gözden geçirilecektir.
Diyabetik nefropati,MikroRNA’lar,miR,Biyobelirteçler
Dergi Adı Turkish Journal of Diabetes and Obesity