img
img
Evaluation of the Dietary Risk Factors in Calcium Oxalate Stone Forming Cases in Turkey     
Yazarlar (4)
Rasim Güzel
Türkiye
Dr. Öğr. Üyesi Mehmet EZER Dr. Öğr. Üyesi Mehmet EZER
Kafkas Üniversitesi, Türkiye
Selçuk Güven
Türkiye
Kemal Sarıca
Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Türkiye
Devamını Göster
Özet
Amaç: Kalsiyum oksalat (CaOx) taşı olan hastalarda diyet içeriğini değerlendirmek ve ilişkili olası risk faktörlerini değerlendirmek Materyal ve Metot: CaOx taş hastalığı olan toplam 2348 hasta ve taş hastalığı belirtisi olmayan 1024 vaka, taş oluşumu için diyet içe- riğine bağlı olası risk faktörleri açısından değerlendirildi. Sıvı alımı, sodyum, hayvansal protein, siyah çay, meyve suyu, kahve ve seb - zeleri içeren diyetle ilişkili risk faktörlerine odaklanan iyi hazırlanmış kapsamlı bir anket kullanıldı. Üriner risk faktörleri tanımlanmış ve ayrıca hastaya bağlı faktörler, fiziksel egzersiz ve sigara içmenin olası etkileri de iyi değerlendirilmiştir. Bulgular: Bulgularımız değerlendirildiğinde, çalışma grubu vakala- rının %46,2’sinin günde bir litreden az su tükettiği; CaOx taşı bulu- nan olgularda siyah çay tüketiminin de daha yüksek olduğu (%28,9 siyah çay tüketimi >451 cc/gün) saptanmıştır. Benzer şekilde bu olgularda günlük kahve, protein, tuz ve süt ürünleri tüketiminin kontrol grubu olgularına göre daha yüksek olduğu görüldü. Ayrıca bu hasta grubunda günlük fiziksel aktivite miktarları daha düşüktü. Son olarak CaOx taş hastalığı olan hastalarda üriner sistem taşı oluşturan risk faktörleri yaygındı. Sonuç: Kalsiyum içeren taşları diğer taşlarla karşılaştırdığımızda bulgularımız yüksek tuz, siyah çay ve hayvansal protein tüketiminin taş oluşumuna neden olan ana risk faktörleri olduğunu ortaya koy- du. Bu hastalarda genel popülasyona göre daha yüksek düzeyde üriner risk faktörleri vardı.
Anahtar Kelimeler
Makale Türü Özgün Makale
Makale Alt Türü Ulusal alan endekslerinde (TR Dizin, ULAKBİM) yayımlanan tam makale
Dergi Adı Kafkas Journal of Medical Sciences
Dergi ISSN 1307-4504
Dergi Tarandığı Indeksler TR DİZİN
Makale Dili Türkçe
Basım Tarihi 01-2024
Cilt No 14
Doi Numarası 10.5505/kjms.2024.78989
Makale Linki https://doi.org/10.5505/kjms.2024.78989
BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları
Atıf Sayıları
Evaluation of the Dietary Risk Factors in Calcium Oxalate Stone Forming Cases in Turkey

Paylaş