img
img
The Antimicrobial Effects of Kyrgyz Honey    
Yazarlar (2)
Fatih Ramazan İstanbullugil
Türkiye
Prof. Dr. Mitat ŞAHİN Prof. Dr. Mitat ŞAHİN
Kafkas Üniversitesi, Türkiye
Devamını Göster
Özet
Bal, arılar ve çiçekler arasındaki kompleks etkileşimler sonucunda üretilen tatlı ve çok yönlü bir maddedir. Bal sadece bir besin maddesi değil, aynı zamanda antibakteriyel özelliklere sahip bir arı ürünüdür. Kırgızistan'ın coğrafi konumu, Tien Shan ve Altay Dağları'nı içermesi nedeniyle, Orta Asya'nın önemli arıcılık bölgelerinden biri olmasını sağlamıştır. Bu bölgelerin zengin florası ve doğal ortamı, Kırgızistan balının benzersiz özellikler kazanmasına yardımcı olmaktadır. Bu çalışmanın amacı, Kırgızistan'ın Chuy bölgesinde satılan bal örneklerinin antibakteriyel aktivitesini belirlemektir. Bu kapsamda Staphylococcus aureus ve Escherichia coli’ye karşı çeşitli balların antimikrobiyal etkileri agar-well difüzyon ve disk düfizyon yöntemleri kullanılarak araştırılmış ve bu yöntemlerin etkinliğinin karşılaştırılması amaçlanmıştır. Beyaz bal, Karabuğday balı ve üç farklı multifloral bal kullanılarak gerçekleştirilen bu çalışma, balın mikrobiyal etkilerini anlamak adına önemli bilgiler sunmaktadır. Agar-well difüzyon yöntemi kullanılarak yapılan analizlerde oluşan zonlar daha net görünürken, bu yöntem disk difüzyon yöntemine göre daha duyarlı olduğu belirlenmiştir. Sonuç olarak, farklı tür ballarda farklı antimikrobiyal etkilere sahip olduğu gözlemlenmiştir.
Anahtar Kelimeler
Makale Türü Özgün Makale
Makale Alt Türü Ulusal alan endekslerinde (TR Dizin, ULAKBİM) yayımlanan tam makale
Dergi Adı Manas Journal of Agriculture Veterinary and Life Sciences
Dergi ISSN 1694-7932
Dergi Tarandığı Indeksler TR DİZİN
Makale Dili Türkçe
Basım Tarihi 06-2024
Cilt No 14
Doi Numarası 10.53518/mjavl.1472535
Makale Linki https://doi.org/10.53518/mjavl.1472535
BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları
Atıf Sayıları
The Antimicrobial Effects of Kyrgyz Honey

Paylaş