Yazarlar (2) |
![]() Türkiye |
![]() Kafkas Üniversitesi, Türkiye |
Özet |
Bal, arılar ve çiçekler arasındaki kompleks etkileşimler sonucunda üretilen tatlı ve çok yönlü bir maddedir. Bal sadece bir besin maddesi değil, aynı zamanda antibakteriyel özelliklere sahip bir arı ürünüdür. Kırgızistan'ın coğrafi konumu, Tien Shan ve Altay Dağları'nı içermesi nedeniyle, Orta Asya'nın önemli arıcılık bölgelerinden biri olmasını sağlamıştır. Bu bölgelerin zengin florası ve doğal ortamı, Kırgızistan balının benzersiz özellikler kazanmasına yardımcı olmaktadır. Bu çalışmanın amacı, Kırgızistan'ın Chuy bölgesinde satılan bal örneklerinin antibakteriyel aktivitesini belirlemektir. Bu kapsamda Staphylococcus aureus ve Escherichia coli’ye karşı çeşitli balların antimikrobiyal etkileri agar-well difüzyon ve disk düfizyon yöntemleri kullanılarak araştırılmış ve bu yöntemlerin etkinliğinin karşılaştırılması amaçlanmıştır. Beyaz bal, Karabuğday balı ve üç farklı multifloral bal kullanılarak gerçekleştirilen bu çalışma, balın mikrobiyal etkilerini anlamak adına önemli bilgiler sunmaktadır. Agar-well difüzyon yöntemi kullanılarak yapılan analizlerde oluşan zonlar daha net görünürken, bu yöntem disk difüzyon yöntemine göre daha duyarlı olduğu belirlenmiştir. Sonuç olarak, farklı tür ballarda farklı antimikrobiyal etkilere sahip olduğu gözlemlenmiştir. |
Anahtar Kelimeler |
Makale Türü | Özgün Makale |
Makale Alt Türü | Ulusal alan endekslerinde (TR Dizin, ULAKBİM) yayımlanan tam makale |
Dergi Adı | Manas Journal of Agriculture Veterinary and Life Sciences |
Dergi ISSN | 1694-7932 |
Dergi Tarandığı Indeksler | TR DİZİN |
Makale Dili | Türkçe |
Basım Tarihi | 06-2024 |
Cilt No | 14 |
Doi Numarası | 10.53518/mjavl.1472535 |
Makale Linki | https://doi.org/10.53518/mjavl.1472535 |