Keratit Olgularından Elde Edilen Fusarium İzolatlarının Virülans Faktörlerinin ve Antifungal Duyarlılıklarının Belirlenmesi
Tuğba Çuhadar
Gazi Üniversitesi, Türkiye
Nilgün Karabıçak
Tuğba Özdil
Dr. Öğr. Üyesi Didem ÖZGÜR
Mersin Üniversitesi, Türkiye
Zehra Feza Otağ
Kenan Hızel
Gazi Üniversitesi, Türkiye
Ayşe Kalkancı
Fusarium türleri keratit etkeni olarak giderek önem kazanmaktadır. Patogenez özellikleri ve virülansfaktörleri tam olarak bilinmemektedir. Mantarların en çok bilinen virülans faktörleri arasında biyofilm,proteinaz ve diğer hidrolitik enzimlerin üretimi yer almaktadır. Fusarium türleri genel olarak antifungalleredirençli olmakla birlikte, direncin türe hatta izolata bağlı olarak değişebileceği vurgulanmaktadır.Bu nedenle, Fusarium’a bağlı keratit olgularının takibinde, izolatların patojenik özellikleri ve antifungalduyarlılık testleri (AFDT) önem kazanmaktadır. Bu çalışmada, klinik Fusarium izolatlarının virülans özelliklerininve AFDT sonuçlarının incelenmesi amaçlanmıştır. Keratit olgularından elde edilen 25 Fusariumizolatı cins düzeyinde tanımlanmıştır. Bu izolatlar arasından, 13 tanesi rRNA üzerindeki ITS bölgesi dizilenerektür kompleksi düzeyinde tanımlanmıştır. Bu 13 izolatın hemoliz oluşturma, kazeinaz, esteraz,proteinaz ve fosfolipaz aktiviteleri incelenmiştir. Biyofilm üretimi 25 izolatın tamamında incelenmiştir. İnvivo deneysel enfeksiyon modeli olarak Galleria mellonella larvaları kullanılmıştır. İzolatların amfoterisin B,itrakonazol, vorikonazol ve posakonazole duyarlılıkları Klinik ve Laboratuvar Standartlar Enstitüsü (CLSI)M38-A2 rehberinde önerilen mikrodilüsyon yöntemine göre çalışılmıştır. Antifungal Duyarlılık Testleri AltKomitesi tarafından Fusarium tür kompleksine özgü klinik direnç sınır değeri (clinical breakpoint; CBP) belirlenmediğinden, antifungal ilaçların minimum inhibitör konsantrasyonu (MİK) değerlerinin yorumundaepidemiyolojik eşik değerleri (epidemiological cutoff value; ECV) uygulanmıştır. İzolatlardan altı tanesiFusarium oxysporum tür kompleksi, altı tanesi Fusarium solani tür kompleksi, biri de Fusarium brachygibbosumtürü olarak tanımlanmıştır. Birer F.solani ve F.oxysporum izolatı alfa hemoliz oluşturmuş; bütünizolatlar kazeinaz pozitif; üç F.oxysporum ve iki F.solani izolatı esteraz pozitif; bir F.solani izolatı proteinazpozitif; beş F.oxysporum ve iki F.solani izolatı fosfolipaz pozitif ve 25 izolattan %52’sinin biyofilm aktivitesipozitif bulunmuştur. G.mellonella larva modelinde Fusarium inokülasyonu sonrasında larvaların yedi güncanlı kaldığı gözlenmiştir. Antifungal duyarlılık sonuçlarına göre, amfoterisin B için MİK aralığı 0.5-8 μg/ml, itrakonazol için 2-32 μg/ml, vorikonazol için 0.5-8 μg/ml, posakonazol için 0.5-16 μg/ml olarak belirlenmişve ECV değerlerine göre F.solani ve F.oxysporum izolatlarının tümü dört antifungal için de vahşi tip(wild type) olarak değerlendirilmiştir. Sonuç olarak; Fusarium izolatlarının bazı virülans faktörlerine sahipoldukları, in vitro virülans özellikleri ile in vivo virülans özellikleri arasında uyumsuzluk olduğu ve bazıizolatların antifungallere duyarlı vahşi tip izolatlar olarak farklılık gösterdikleri belirlenmiştir.
Makale Alt Türü SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Mikrobiyoloji Bulteni