Klinik Örneklerden İzole Edilmiş Candi̇da parapsi̇losi̇s Suşlarının Bi̇yofi̇lm Oluşturma, Hemoli̇ti̇k ve Koagülaz Akti̇vi̇teleri̇ ile Anti̇fungal Duyarlılıklarının Karşılaştırılması
Sema Aşkın Keçeli
Kocaeli Üniversitesi, Türkiye
Melike Kurt
Dr. Öğr. Üyesi Didem ÖZGÜR
Feza Otağ
maç: Candida parapsilosis suşlarının in vitro biyofilm oluşturma, hemoliz ve koagülaz aktiviteleri gibi virülans faktörlerinin araştırılması veantifungal duyarlılıklarıyla karşılaştırılması amaçlanmıştır. öntem: Kocaeli Üniversitesi’nden 26, Mersin Üniversitesi’nden 14 suş çalışmaya alınmıştır. Hemolitik aktivite %3 glikozlu koyun kanlı agarda37oC’de 48 saatlik, koagülaz aktivite tüp test metodu ile 37oC’de 4 saatlik, biyofilm oluşumu ise modifiye Christensen makro tüp metodu ile %8glikozlu Sabouraud Dekstroz sıvı besiyerinde 37oC’de 48-72 saatlik inkübasyon sonrasında değerlendirilerek belirlenmiştir. Flukonazol,kaspofungin, mikafungin, vorikonazol ve amfoterisin B’ye karşı MIK değerleri VİTEK-2 otomatize sistem ile belirlenmiştir.Bulgular: Suşların 23’ü periferik kandan, 7’si damar içi kateterden, 3’er adet periton ve idrardan, 2 adet tırnak örneğinden, 1’er adet plevra vebalgam örneklerinden izole edilmiştir. Biyofilm aktivitesi tüm suşların 32’sinde (%80) saptamış olup, 13’ü (%32,5) zayıf, 12’si (%30) orta, 7’si(%17,5) ise güçlü pozitif olarak skorlanmıştır. Suşların yarısı alfa hemoliz, 13’ü (%32,5) beta hemoliz gösterirken, 7’sinde (%17,5) hemolizsaptanmamıştır. Koagülaz aktivitesi tüm suşlarda negatif bulunmuştur. Tüm suşlar vorikonazol ve amfoterisin B’ye duyarlı saptanmıştır. Biyofilmaktivitesi zayıf olan iki suşta flukonazol direncine rastlanmıştır. Periferik kandan izole edilmiş 7 suş ile 2’si periton ve biri idrar suşu olmak üzeretoplam 10 suşta (%25) kaspofungin direnci saptanmıştır. Bu suşların 4’ünde aynı zamanda mikafungin direnci, 7’sinde hemolitik aktivite ve biyofilmoluşumu gözlenmiştir. Antifungal direnci ile virülans faktörleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunamamıştır.Sonuç: Biyofilm oluşturma ve hemolitik aktivite C. parapsilosis’in başlıca virülans faktörleridir ve sıklıkla bu faktörlere bağlı olarak kandidemi vekateter enfeksiyonları oluşabilmektedir. Bu enfeksiyonların tedavi protokolleri epidemiyolojik ve antifungal duyarlılık paterni verilerine göredeğişim gösterebilir. Daha fazla C. parapsilosis suşu kullanarak ileri çalışmalar yapılması önerilmektedir.
Dergi Adı Kocaeli Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi
Basım Tarihi 09-2020