img
img
Investigation of Salmonella spp. in Doner Kebab and Salads: Significance of False Positive Results   
Yazarlar (5)
Perihan Akbaş
Türkiye
Çiğdem Sezer
Prof. Dr. Fatih BÜYÜK Prof. Dr. Fatih BÜYÜK
Kafkas Üniversitesi, Türkiye
Arş. Gör. Gönül Damla BÜYÜK Arş. Gör. Gönül Damla BÜYÜK
Türkiye
Arş. Gör. Eray BÜYÜK Arş. Gör. Eray BÜYÜK
Türkiye
Devamını Göster
Özet
Amaç: Salmonella’lar Enterobacteriaceae ailesi içerisinde bulunan gram negatif bakterilerdir. Çiğ ve pişmiş gıda ürünlerinde Salmonella spp. bulunması risk oluşturmaktadır. Gıdada Salmonella tespit edilmesi bu etken sıcaklığa dayanıksız olduğundan kontaminasyonun ısıl işlemden sonra olduğu veya ısıl işlemin yetersiz olduğunun bir göstergesidir. Bu çalışmada Kars ilinde tüketime hazır dönerler, tüketime hazır salatalar ve marketlerde paketli satılan dönerlerde Salmonella spp. Varlığı araştırılmıştır. Yöntem: Etken analizi konvansiyonel yöntemlerle (kültür ve takiben fenotipik analiz) ve invA geni ve oriC geni temelli moleküler yöntemlerle (PCR ve sekanslama) gerçekleştirilmiştir. Bulgular: Konvansiyonel yöntemlerle analiz sonucu tüketime hazır dönerlerden beş adet, salatalardan üç adet ve paketli dönerlerden iki adet olmak üzere Salmonella spp. taşıdığı düşünülen toplam 10 adet izolat elde edilmiştir. Moleküler analizler sonucunda ise izolatlardan dördünün (%3.3) Hafnia paralvei, üçünün (%2.5) Citrobacter portucalensis, ikisinin (%1.6) Citrobacter braakii ve birinin (%0.8) Hafnia alvei olduğu tespit edilmiştir. Sonuç: Bu durum, insan tüketimine sunulmak üzere hazırlanan bu tür gıdaların Salmonella spp. açısından risk oluşturmadığını, ancak Enterobacteriaceae ailesinin patojenik olmayan türlerinden kaynaklanan kontaminasyonu göstermektedir. Örneklerde Salmonella spp. izole edilememiş olmasının gıda örneklerinin patojenler yönünden güvenli olduğunu göstermeyeceği, patojenlerin her zaman risk oluşturabileceği ve kontaminasyonun önlenmesi için hijyen ve sanitasyona dikkat edilmesi gerektiği unutulmamalıdır. Ortak birçok fenotipik özellikleri nedeniyle Enterobacteriaceae üyelerinin identifikasyonunda rastlanılabilecek yanılmalar moleküler testlerin entegrasyonu ile giderilebilmektedir. Döner ve salata gibi ürünlerde kontaminasyonun önlenmesi ve halk sağlığı risklerinin en aza indirilmesi amacıyla üretim süreçlerinde sıkı hijyen kontrollerinin uygulanması önerilmektedir.
Anahtar Kelimeler
Makale Türü Özgün Makale
Makale Alt Türü Ulusal alan endekslerinde (TR Dizin, ULAKBİM) yayınlanan tam makale
Dergi Adı Türk Mikrobiyoloji Cemiyeti Dergisi
Dergi ISSN 0258-2171
Dergi Tarandığı Indeksler TR DİZİN
Makale Dili Türkçe
Basım Tarihi 01-2025
Cilt No 55
Doi Numarası 10.54453/TMCD.2025.79847
Makale Linki https://doi.org/10.54453/tmcd.2025.79847