Yazarlar |
BUKNİ GÜLTEKİN DİLŞAT
|
Özet |
Bu arastırmada, kuzuları yalnız kuru ot ve kuru ota ilave olarak farklı miktarda konsantre yem ile beslemenin yem tüketimi, canlı agırlık, yemden yararlanma oranı ile rumen sıvısı pH, TUYA ve $NH_3 -N$ degerleri üzerine etkisi arastırılmıstır. Deneme, yalnız kuru ot tüketen grup (Kontrol) ve kuru ota 150 g (Grup 1) ile 300 g (Grup 2) konsantre yem ilave edilen gruplar olmak üzere toplam üç grup halinde 50 gün süreyle yürütülmüstür. Arastırma sonunda Kontrol, Grup 1 ve Grup 2’ deki kuzular, günlük olarak 904, 974 ve 1052 g yem tüketmis olup 31.7, 33.0 ve 36.6 kg canlı agırlıga ulasmıstır. Günlük canlı agırlık artısı deneme sonu itibarıyla gruplarda 118, 144 ve 215.3 g olarak belirlenmistir. Gruplarda toplam yem tüketimi konsantre yem ilavesi yapıldıkça artmıs, ancak kuru ot tüketimi azalmıstır. Konsantre yem ilavesi yemden yararlanma oranının iyilestirmistir. Denemede özellikle kuru ota ilave olarak verilen günlük 300 g konsantre yem, canlı agırlık ve günlük canlı agırlık artısı bakımından diger gruplardan önemli farklılık göstermistir (P<0.05). Kuru ota ilave olarak konsantre yem verilmesi, hayvanlardan alınan rumen sıvısı pH degerini azaltmıstır. Rumen sıvısı TUYA, NH3-N degerleri ise rasyona katılan konsantre yem miktarına göre artıs göstermistir. Bu artıs 300 g konsantre yem saplementasyonu yapılan grupta önemli düzeye ulasmıstır (P<0.05). Sonuç olarak, kuru ota ilave olarak 150 ve 300 g konsantre yem verilmesi hayvanların besi performansı ve rumen parametreleri üzerine olumlu etkiler yapmıstır. Özellikle 300 g konsantre yem verilmesi günlük canlı agırlık artısı ile rumen amonyak azotunda daha fazla artısa neden olmustur. |
Anahtar Kelimeler |
Makale Türü | Özgün Makale |
Makale Alt Türü | SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan tam makale |
Dergi Adı | Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi, 49 (2) 105-112, (2009). |
Dergi Tarandığı Indeksler | SCI-Expanded |
Makale Dili | Türkçe |
Basım Tarihi | 01-2009 |