img
The effect of vitamin c on oxidant and antioxidant parameters in anthrax vaccine administered cattle   
Yazarlar
Ertan Doğan
Türkiye
Prof. Dr. Oğuz MERHAN
Kafkas Üniversitesi, Türkiye
Dr. Öğr. Üyesi Dinçer ERDAĞ
Kafkas Üniversitesi, Türkiye
Ege Karamancı
Türkiye
Prof. Dr. Kadir BOZUKLUHAN
Türkiye
Ali Nazmi Can Doğan
Türkiye
Özet
Bu çalışmada şarbon aşısı uygulanan sığırlarda oksidatif stres üzerine Vitamin C’nin etkileri araştırıldı. Araştırma, şarbon aşısı yapılmamış, ırk ve cinsiyetleri farklı, yaşları 6-8 ay olan 40 adet sağlıklı sığırlarda yürütüldü. Sığırlar dört eşit gruba ayrıldı. Birinci grup kontrol grubu olarak tutuldu. İkinci gruba 1 ml şarbon aşısı, üçüncü gruba 1 ml şarbon aşısı ve 5 mg/kg dozda C vitamini, dördüncü gruba ise 5 mg/kg dozda C vitamini uygulandı. Aşı ve ilaç uygulanmadan hemen önce (sıfırıncı gün) ve uygulama sonrası 2., 14. ve 28. günlerde kan alınarak serumları çıkartıldı. Serum örneklerinde Nitrik Oksit (NO), Malondialdehit (MDA), Süperoksit Dismutaz (SOD) ve Katalaz (CAT) düzeyleri ölçüldü. Aşı grubunda 2., 14. ve 28. günlerde MDA ve NO miktarının kontrol grubuna göre önemli oranda arttığı (P0.05) miktarda azaldığı belirlendi. Sığırlarda şarbon aşısı ile birlikte C vitamininin kullanılması oksidatif stresi azaltması açısından faydalı olacağı ileri sürülebilir.
Anahtar Kelimeler
vitamin c.,cattle,lipid peroxidation,Anthrax vaccine,oxidative stress
Makale Türü Özgün Makale
Makale Alt Türü Diğer hakemli uluslarası dergilerde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Van Veterinary Journal
Dergi ISSN 2149-3359
Dergi Tarandığı Indeksler Sobiad, CAB Abstracts, Ebscohost, Index Copernicus, Türkiye Atıf Dizini, Google Scholar, Asos Index
Makale Dili Türkçe
Basım Tarihi 11-2021
Cilt No 32
Sayı 3
Sayfalar 109 / 113
Doi Numarası 10.36483/vanvetj.958358
BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları
Atıf Sayıları
TRDizin 1
The effect of vitamin c on oxidant and antioxidant parameters in anthrax vaccine administered cattle

Paylaş